Boktipsare: Maud Sandström

Maud Sandström är bibliotekarie på Umeå stadsbibliotek och uppskattar allt från näsblods-deckare till bra stickbeskrivningar. På Minabibliotek tipsar hon ofta om böcker om handarbete och annat hantverk och skriver underhållande artiklar om sådant som intresserar henne.

Porträttbild av en kvinna med rödbrunt hår och svart kofta Foto: Anna Östman, Minabibliotek.se
Maud Sandström har jobbat på Umeå stadsbibliotek sedan 2004. Hon ansvarar för avdelningarna Mat och trädgård, Gör-det-själv, Biografier och Litteraturvetenskap. Hon är också den som håller i utställningar och stickkaféer på plan 2 i Väven. Hennes boktips och artiklar hittar du via länken till hennes personalsida här på sidan. 

Vad läser du helst för böcker? 

– Jag läser skönlitteratur när jag är långledig, gärna bladvändare och deckare. Jag gillar också böcker som Tawni O'Dells Avvägar, som skildrar utsatthet, utanförskap och familjehemligheter på det amerikanska samhällets baksida. Jag dras till berättelser om trasiga människor, så länge de berättas på ett bra sätt. Karin Alvtegen gör det bra. Däremot har jag väldigt svårt för långa beskrivningar av tapeter, gräs eller snö. Då kan jag tröttna och börja skumma tills det kommer något som jag tycker är intressant, oftast sådant som är kopplat till människor. Jag läser gärna Lee Child. Det får gärna vara lite skitigt och huvudpersonerna kan få svettas, vara andfådda och blöda näsblod.

– I övrigt så gillar jag faktalitteratur i mina intresseområden som stickning och hantverk, så det lånar jag. Sedan lånar jag mycket filmer från biblioteket och föredrar de som har ett bra slut. 

Jag är väldigt glad i rensa i röran-böcker. Det tycker jag själv är roligt att ägna mig åt. Jag gillar att rensa och får en extra kick av att läsa böckerna.

– Jag reser också en del och lånar alltid böcker inför det. Jag har planerade resor till Prag och till Gran Canaria och då är det en självklarhet att låna och läsa som föreberedelse inför resan. 

Hur är en bra bok?

– När det gäller till exempel stickning, virkning eller hantverk över huvud taget tycker jag mycket om när det finns illustrationer, bilder och bra beskrivningar så att det känns genomförbart. Det ska inte bara vara ett mönster med en massa förkortningar. 

Vad kan du tipsa om?

Jag kan tipsa brett inom olika ämnen och genrer. Skulle det vara något jag inte kan tipsa om är jag inte rädd för att fråga kollegor.

Var får du boktips ifrån?

Jag får boktips genom jobbet, från intressegrupper på sociala medier, från nyutgivningen i bokhandeln och från inköpsförslag. Sedan får jag tips på både böcker och film från kollegor och vänner som läser och ser mycket. Eller från till exempel Go'kväll på SVT.  

– Jag läser mycket mindre skönlitteratur jämfört med innan jag blev bibliotekarie. Jag har så många andra hobbys jag vill ägna mig åt på fritiden. Jag har ett bilintresse, gillar motorcyklar och sjunger i kör. Dessutom stickar och syr jag gärna.

Vad läser du just nu?

– Just nu läser jag Elisabeth Byström och Johan Ernfors Prylbanta för andra gången. Inte för att jag är någon regelrätt samlare, men den är så klokt skriven. Exempelvis tar den upp hur känslor styr över logiskt tänkande när man sparar saker istället för att sälja, skänka eller slänga. Jag har särskilt svårt att göra mig av med gåvor och ärvda ting och sparar ofta för säkerhets skull. Boken får mig att förstå hur jag tänker och agerar kring rensnings-utmaningar.

Kan du tipsa om en bok?

– Jag är en samlare, jag vill ha mer. Den handlar om personer som samlar på allt möjligt, jag tror till och med det finns någon i den som samlar på tänder. Det är en fascinerande bok och efteråt tycker man också att man själv har det så fint hemma. 

 

Några boktips från Maud Sandström

 1. Avvägar

  Av: O'Dell, Tawni
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Dollar

  Undertitel: [en Jack Reacher thriller]
  Av: Child, Lee
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2000
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 3. Prylbanta

  Undertitel: färre saker, större frihet
  Av: Byström, Elisabeth
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Hemmets vård
  Finns som: Bok

Fler tips från Maud

Arrangemang

 1. Handarbetscafé i Väven

  Datum tisdag 9 januari 2024 – tisdag 16 april 2024
  Plats Umeå stadsbibliotek

  Sticka, virka eller handarbeta med vad du vill hos oss på Umeå stadsbibliotek, Gör-det-själv på plan 2.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anna Sahlén den 10 januari 2020