Boktipsare: Helen Forsberg

Hon är en av våra mesta deckar-tipsare, men de enda feelgood-böckerna hon vet något om är de som utspelar sig under julhelgen.

Vad jobbar du med och hur länge har du gjort det?

− Jag är bibliotekarie. Jag började jobba i oktober 2000 på Bokbussen i Skellefteå, så det är 20 år sedan och där jobbade jag i tre månader innan jag började i Ånäset. Nu är jag bara på Robertsfors bibliotek sedan ganska många år tillbaka.

Har du några sådana där absoluta favoriter, en bok, författare eller genre?

− Jag har faktiskt tänkt lite på det där senaste tiden, för det har dykt upp liknande frågor i sociala medier. Maria Sveland och Katarina Wennstam är två av mina absoluta favoritförfattare. Sedan är jag väldigt förtjust i deckare. Maria Sveland skriver ju definitivt inte deckare, men jag har ganska nyss insett att jag läser ungefär bara hälften deckare och hälften andra böcker. Gissningsvis alltså, jag har inte fört någon statistik på det.

Anna Lihammers deckare till exempel är riktigt bra. De utspelar sig före andra världskriget på 30-talet i Sverige. Det handlar om en polis, fast det kanske inte hette poliskommisarie då, men något motsvarande. Han är i alla fall väldigt illa omtyckt av resten av poliskåren och jobbar ensam. Till sin hjälp får han då en poliskvinna, och det är under en tid då många tycker att kvinnor inte ens ska få vara poliser. Han själv är dock inte emot att kvinnor arbetar, men sedan ska de ju arbeta och lösa fall också mitt i den här situationen.

− Hon skriver det väldigt bra, om den där perioden när kvinnor började ta mer plats. Och om tidsandan och samhällsomvandlingen. De tar till exempel upp rasbiologiska institutet i Uppsala. Eftersom jag är politiskt intresserad också, gillar jag när det handlar om hela samhället och inte bara själva mordutredningen.

Hur märker du att du har en riktigt bra bok framför dig?

− Det jag blir sugen på att läsa är mycket på grund av recensioner. Här på jobbet har vi en prenumeration på BTJ (Bibliotekstjänst) och det där betyder en hel del för vad jag är intresserad av. Det kan vara på tv också, men att någon pratar om en bok i ett ämne som jag är intresserad av.

− Med deckare är det mycket utseende, har jag lagt märke till, för det svischar ju förbi så otroligt mycket i våra transportlådor som far runt i Umeåregionen. Det finns ingen chans att hålla koll på allt, så då får man ta någon man gillar på omslaget. Det finns ju alldeles för mycket bra böcker över huvud taget. Jag hinner inte alls läsa allt jag skulle vilja!

Vad är du bäst på att ge tips på?

− Det är mest deckare så klart, men sedan är det litegrann historiska romaner också. Ingelman-Sundberg och Hildebrand är ju väldigt bra, och den här serien "Släkten" som det är olika författare som skriver. Jag uppfattat att det är många låntagare här som gillar det också, så när det är många låntagare som läser historiskt och det är en snurr på dem, så får man mycket tips av låntagarna också.

− Vill man läsa feelgood är det däremot inte mig man ska fråga. Jag hinner läsa väldigt lite av sådant. Kanske kring jul att jag hinner läsa någon, men det är i så fall det enda man kan fråga mig om; jul-feelgood. Det finns ju ett par stycken sådana i alla fall. 

Var får du själv boktips från?

Förutom recensioner och låntagare så tycker jag att även i arbetslaget är vi bra på att tala om när vi har läst en särskilt bra bok. Det är så jag faktiskt kan ha koll på feelgood, för det finns kollegor som gillar det jättemycket och som berättar om dem för mig. Det är helt spontant och informellt tipsande, men vi har pratat om att vi borde ta med ett tips var på personalmöten, men det har inte blivit av ännu.

Några av Helen Forsbergs favoriter

  1. Hatet

    Tips Av: Sveland, Maria Tipsat av: Helen Forsberg

    Ska den som får hatbrev "skylla sig själv" för att den skriver kritiskt om ojämställdheten i Sverige? För Maria Sveland blev de starka reaktionerna på hennes böcker och artiklar något av en chock och hon började undersöka var det massiva hatet egentligen kom ifrån.

  2. Stenhjärtat

    Tips Av: Wennstam, Katarina Tipsat av: Birgit Lindgren

    Ett misshandlat spädbarn utgör upptakten till Katarina Wennstams nya bok som liksom hennes tidigare böcker tar upp tunga men nödvändiga ämnen.

  3. Kvinnor som vill

    Tips Av: Wennstam, Katarina Tipsat av: Helen Forsberg

    Katarina Wennstam skriver skarpt och smart och petar hål på ett antal fördomsbubblor om mäns och kvinnors sexualitet.

  4. Blandat blod

    Tips Av: Mazetti, Katarina Tipsat av: Helen Forsberg

    Svarte är handelsresande från Blecinga kring år 1000. På en resa till Kiev träffar han Milka och kärlek uppstår omedelbart. Men vad Svarte inte vet är att han är bortlovad till en annan.

  5. Fördömd

    Tips Av: Hildebrandt, Johanne Tipsat av: Helen Forsberg

    En riktigt spännande bok om vårt lands ursprung och hur levande det kan vara även idag.

  6. Älskade krig

    Tips Av: Hildebrandt, Johanne Tipsat av: Helen Forsberg

    Från att ha varit hetast i Mediasverige faller Sara Hammargren pladask efter en skandal och kastas ut i kylan.

  7. Ordning på serien: Släkten

    Artikel Skrivet av: Minabiblioteks redaktion

    I romanserien Släkten får vi följa en släkt genom Sveriges historia från vikingatiden och framåt. Alla delarna har olika författare, därför kan det vara lite extra svårt att hitta dem. Här är ordningen och författarna.

Fler tips från Helen