Vuxentips

Här hittar du våra senaste boktips i olika genrer.

Romaner

1. Brajabiblioteket

Av: Berg, Per Tipsat av: Eva Häggström

Vad ska man ta sig till när ett litet filialbibliotek någonstans i Norrland är hotat av nedläggning för att utlåningsstatistiken är dålig?

2. Försvinner och stannar kvar

Av: Eriksson, Jenny Tipsat av: Åza Sjöstam

Försvinner och stannar kvar är en otroligt hjärtskärande och fin självbiografisk roman av Jenny Eriksson som bara var 10 år när hennes då 46-åriga pappa fick Alzheimers sjukdom.

3. Rich Boy

Av: Ringskog Ferrada-Noli, Caroline Tipsat av: Anna Sahlén

En roman som sträcker sig över tre generationer. Om nedärvd brist på kärlek som blir förödande för kvinnor i en värld som premierar män.

4. Bara ha roligt

Av: Maunsbach, Maria Tipsat av: Christer Edeholt

En het bok om kärlek och förhållanden när de är som tråkigast. Allt skrivet på det mest underhållande och roliga sätt.

5. Den som är värd att bli älskad

Av: Taïa, Abdellah Tipsat av: Anna Sahlén

En brevroman om kärlek, makt och utsatthet som genomsyrar såväl samhället som våra mest intima relationer.

1. Larmrapporten

Av: Frans, Emma Tipsat av: Anna Sahlén

Emma Frans har skrivit en bra vägledning för alla som vill förbättra sitt kritiska tänkande och undvika att bli förda bakom ljuset.

2. Brandvakten

Av: Karlsson, Sven Olov Tipsat av: Anna Sahlén

Ett litterärt reportage om den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Spännande och skrämmande skildring som placerar in katastrofen, som tog ett människoliv och ödelade miljontals kvadratmeter skogsmark, i ett större sammanhang.

3. Mammutens återkomst

Av: Kornfeldt, Torill Tipsat av: Tommy Bildström

Både att låta bli och att återskapa utrotade arter kräver ställningstagande i etiska frågor. Torill Kornfelt har intervjuat forskare som jobbar med gammalt dna och modern genteknik.

Deckare

1. Nådastöt

Av: Penny, Louise Tipsat av: Anna Sahlén

Trivsam pusseldeckare med psykologiskt djup. En illa omtyckt kvinna mördas under årets julcurling i en lantlig idyll.

2. Värd att döda

Av: Swanson, Peter Tipsat av: Anna Sahlén

Ted och Lily möts av en slump vid en bar i väntan på ett flyg. Ted berättar att han sett sin fru vara otrogen och att han skulle vilja döda henne. Lily erbjuder sig att hjälpa till.

Serier

1. Batman: the Dark Knight strikes again

Av: Miller, Frank Tipsat av: Tommy Bildström

Uppföljaren till mästerverket The dark knight returns som blev hatad av många, men älskas av undertecknad.

2. Nya Norrland

Av: Jonsson, Mats Tipsat av: Anna Sahlén

I en innehållsrik och samhällskritisk seriebok utforskar Mats Jonsson två platser tillika ytterligheter, Midsommarkransen och Bollstabruk. Det ena en stadsdel som går på ekonomiskt högvarv och det andra en landsort som utarmats under lång tid.

3. Aneurysmdimma

Av: Myrhill, Per Tipsat av: Anna Sahlén

Självbiografisk serieberättelse om att drabbas av stroke och i efterdyningarna ett kroniskt smärttillstånd.

Biografier

1. 45 - Morbus Addison

Av: Skugge, Linda Tipsat av: Anna Sahlén

Välskriven och berörande skildring som speglar sig i litteraturen. Linda Skugge skriver om tillvaron med en kronisk sjukdom och väver in massor av lästips.

2. Naturkraft

Av: Kvist, Miranda Tipsat av: Jenny Sandells

Miranda Kvist var innebandymålvakten som låtsades stretcha för att slippa ta ett enda löpsteg på träningen. Idag njuter hon av att springa ultralopp i bergen och driver ett företag för löpträning och upplevelselöpning.

3. Låt oss hoppas på det bästa

Av: Setterwall, Carolina Tipsat av: Anna Sahlén

En biografi i romanform som skildrar sorg och skuld och samtidigt belyser frågor om relationer och krav i dagens samhälle.

Unga vuxna

1. Middagsmörker

Av: Cederlund, Charlotte Tipsat av: Åza Sjöstam

Middagsmörker är första delen i Idijärvi-trilogin. Spännande fantasy som blandas med samisk mytologi ger ett mycket lyckat resultat. En riktig bladvändare.

2. Om jag var din tjej

Av: Russo, Meredith Tipsat av: Andrea Ejelöv

Amanda har en hemlighet som kan förstöra hennes liv. Kan hon ändå bli lycklig?

3. Norra Latin

Av: Bergmark Elfgren, Sara Tipsat av: Sara Johansson

En riktig pralin för dig som gillade Cirkeln-trilogin!