Vuxentips

Här hittar du våra senaste boktips i olika genrer.

Romaner

1. Farväl till Berlin

Av: Isherwood, Christopher Tipsat av: Olle Öhman

Huvudpersonen med samma namn som författaren iakttar människor runt omkring honom i 30-talets Berlin. En berättelse som senare blev känd musikal med namnet Cabaret.

2. Erotiskt skrivande för ensamma änkor

Av: Jaswal, Balli Kaur Tipsat av: Andrea Ejelöv

En grupp änkor och deras lärare skakar om sitt sikhiska samfund i London med en skrivarkurs som blir mer intim än någon kunnat tro.

3. The idiot

Av: Batuman, Elif Tipsat av: Anna Sahlén

Selin upplever tillvaron framför allt genom böcker hon läst. Hennes sätt att närma sig en relation sker också i textform, vilket inte är oproblematiskt.

4. Arseniktornet

Av: Ragde, Anne B Tipsat av: Synneva Byrkjeland

Tre generationer kvinnors liv suveränt skildrat av författaren till Berlinerpopplarna. Steg för steg följer vi författaren bakåt i tiden för att förstå hur en person både kan vara älskad och hatad.

1. Slöjda med skräp

Av: Skote, Malena Tipsat av: Maud Sandström

Låna, läs och begrunda. Denna bok får dig förhoppningsvis att se på skräp med nya ögon.

2. Stora löparboken för kvinnor

Av: Almenäs, Jessica Tipsat av: Jenny Sandells

Vill du bli en löpare? Då ska du läsa den här boken, som innehåller hela träningsprogram men också kompletterande övningar och strategier för hur du planerar en realistisk måltid på olika distanser.

3. Bygg en förmögenhet

Av: Bladh, Joel Tipsat av: Maria Engström

Hjälp och inspiration för den som vill komma igång med ett sparande för sitt barns eller sin egen skull.

Deckare

1. Den grymmaste månaden

Av: Penny, Louise Tipsat av: Anna Sahlén

En mysig påskdeckare som balanserar på gränsen till det rysliga.

2. The witch elm

Av: French, Tana Tipsat av: Anna Sahlén

En intrikat och olycksbådande thriller som är full av vändningar.

Serier

1. Festens charmigaste tjej

Av: Palm, My Tipsat av: Anna Östman

En strukturerad, gripande och dessutom rolig berättelse om vad som händer när det blir kaos i en ung människas hjärna.

2. Batman: the Dark Knight strikes again

Av: Miller, Frank Tipsat av: Tommy Bildström

Uppföljaren till mästerverket The dark knight returns som blev hatad av många, men älskas av undertecknad.

Biografier

1. Jag som var så rolig att dricka vin med

Av: Åhlund, Rebecka Tipsat av: Anna Sahlén

Ärligt och lättsamt om ett allvarligt ämne. Journalisten och författaren Rebecka Åhlund skriver om sin alkoholism och hur hon slutade dricka.

2. Boken om Kim Wall

Av: Wall, Ingrid Tipsat av: Anna Sahlén

Kim Wall ville berätta den lilla människans historia och därmed belysa de stora skeendenas konsekvenser i vår globaliserade värld.

3. Spring Kent, spring!

Av: Lundholm, Kent Tipsat av: Synneva Byrkjeland

Tack vare sin energiska personlighet har Kent Lundholm hunnit uppleva mycket i livet, men stundom har det varit riktigt svårt. En ofta rolig och lättläst biografi om skrivande och personliga tragedier.

Unga vuxna

1. Röd som blod

Av: Simukka, Salla Tipsat av: Anonym

Efter att ha blivit mobbad största delen av grundskolan bestämmer sig Lumikki för att göra sin egen grej och strunta i alla andra. Men så blir hon indragen i en internationell narkotikasmuggling när hon hittar tvättade sedlar i skolans mörkerrum.

2. Glastronen

Av: Maas, Sarah J Tipsat av: Kajsa Johansson

Läs en spännande, sorglig och gripande bok som ger dig sömnlösa nätter. Första delen i en serie som överraskar.

3. What if it's us

Av: Albertalli, Becky Tipsat av: Moa Strömberg

Välkommen till Bens liv. Ben som älskar teater och drömmer om en romans värd att göra musikal av. Becky Albertalli och Adam Silvera har skrivit en riktig feel good-historia tillsammans. Läs och njut.

Puffbild: alekseyvanin/Bigstock