Boktips för att organisera hemma

Det finns många böcker med idéer och inspiration för dig som vill organisera ditt hem för att skapa mer trivsel och större välmående. Monica Linell tipsar om flera titlar som tar sig an ämnet ur olika perspektiv.

En utdragen byrålåda där plaggen har ljusa färger och är vikta enligt Marie Kondo-metoden. Foto: Oleksandra Naumenko/Bigstock
För oss som nu tillbringar mycket tid hemma finns kanske möjligheten att skapa de där välkomnande och trevliga utrymmena som vi så väl behöver. Jag har testat det japanska organiseringsproffset Marie Kondos råd i boken Konsten att städa och den inspirerade mig att ta itu med innehållet i lådor och skåp.

Nyfiket har jag fortsatt botanisera bland bibliotekens självhjälpsböcker om hemorganisering på jakt efter fler användbara tips. Ett gemensamt drag som böckerna ofta har är tankesätten som för tankarna till asiatiska läror om hur tingen och omgivningen påverkar människan.

Där finns den kinesiska läran Feng shui om hur människan kan förbättra sig genom att göra förändringar i omgivningen och den japanska läran ”kaizen” som betyder ungefär ”väg” och ”bra”. Inom japansk kultur handlar det lite förenklat om att uppnå ett tillstånd där du kan ägna dig åt det som är viktigt i livet för en själv och där vägen dit innebär att göra sig av med allt onödigt som stör sinnet.

Det är också det fina med självhjälpsböckerna, att de saknar manualer över hur det perfekta hemmet ska se ut. Du måste själv tänka ut hur hemmet ska organiseras för att ge plats åt det som är meningsfullt i ditt liv.                                                                                 

Självhjälpsböckerna innehåller alla något om den svåra konsten att göra sig av med saker. Den som behöver en stor dos av ämnet kan läsa japanen Sasaki Fumios bok Hejdå saker. Den handlar genomgående om de många tankefel vi gör när vi sparar prylar som vi egentligen inte behöver.

Och som Margareta Magnussons så fint uttrycker det i boken Döstädning. Ingen sorglig historia så kan en bortstädning av överflödiga ting vara enormt tillfredsställande ”Tanken är ju att du ska fortsätta leva efter att du har döstädat klart. Leva ett nytt, enklare och mer välordnat liv som passar dig bättre”.

Margareta Magnusson utgår i sin bok från sig själv och sitt förhållande till sina saker och hur du genom städningen tar reda på vad som är viktigt i ditt liv och ger tips på hur du kan rensa ut hemma, kategori för kategori. Även Rebecca West ägnar sig åt frågan ”Vad skapar värde i just ditt liv?” i boken Happy starts at home. Den konkreta metod som Marie Kondo presenterar i sin bok räcker annars väldigt långt när det gäller konsten att avgöra vad som ska behållas och slängas  

Ett hem där många personer ska samsas kan beskrivas som ett system som i bästa fall flyter på väl med olika processer och ”flöden”. Inte helt olikt hur många organisationer och företag fungerar, fast i mycket mindre skala förstås och på en mer begränsad yta. Det har Eva Jarlsdotter tagit fasta på.

I boken Från frustration till flow med lean@home har hon applicerat den japanska produktionsfilosofin Lean på hemmet. Metoden utformades från början av biltillverkaren Toyota på 1950-talet för att skapa bättre flöden och minska risken för olika typer av friktioner och frustrationer.  Boken tar ett stort grepp över hur man kan se på hemmet med produktionsfilosofiska ögon för att förenkla och frigöra tid, pengar och energi.  

På bibliotekshyllorna finns flera böcker med veckovisa program och teman som sträcker sig från 13 veckors planering med Toni Hammersley i  ”Få ordning hemma.  Rensa och organisera” upp till ett helt år med Eva Maja Karlander i boken ”Rensa ut & lev lättare” och Paulina Draganja i Organisera och förvara hemma.

Både Eva Maria Karlander och Paulina Draganja har planerat in belöningar vid olika milstolpar i arbetet. Sympatiskt tänkt eftersom det kanske behövs fler morötter än bara nöjet att organisera.

Boktips från texten

  1. Konsten att städa

    Av: Kondō, Marie
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2015
    Klassifikation: Hemmets vård
    Finns som: Bok
  2. Hejdå saker

    Undertitel: konsten att bli lyckligare genom minimalism
    Av: Sasaki, Fumio
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2018
    Klassifikation: Hemmets vård
    Finns som: Bok
  3. Döstädning

    Undertitel: ingen sorglig historia
    Av: Magnusson, Margareta
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2017
    Klassifikation: Hemmets vård
    Finns som: Bok
  4. Happy starts at home

    Undertitel: change your space, transform your life
    Av: West, Rebecca
    Språk:
    Engelska
    Publiceringsår: 2020
    Klassifikation: Heminredning
    Finns som: Bok
  5. Få ordning hemma

    Undertitel: rensa & organisera
    Av: Hammersley, Toni
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2017
    Klassifikation: Förvaring
    Finns som: Bok
  6. Rensa ut och lev lättare

    Undertitel: en smart guide till ordning hemma
    Av: Karlander, Eva Maria
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2014
    Klassifikation: Hemmets vård
    Finns som: Bok
  7. Organisera och förvara hemma

    Undertitel: 1 projekt i veckan
    Av: Draganja, Paulina
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2017
    Klassifikation: Handarbete
    Finns som: Bok

Våra texter

  1. Städa

    Tips Av: Holm, Estrid Tipsat av: Maud Sandström

    Tycker du liksom jag att det bästa med städning är när det precis är över? När man sätter sig i soffan och hoppas att det rena, fina, fräscha ska hålla i sig. Länge. Då är detta boken för dig.

  2. Köpstopp och prylbantning

    Artikel Skrivet av: Annika Winning

    Du som känner dig tyngd av prylar, eller skulle vilja dra ner på din konsumtion av någon annan anledning, kan hitta lästips här.

Målgrupp:

Skrivet av: Monica Linell den 13 augusti 2020