Boktips från Anita Ponga
Anita Ponga skriver och illustrerar böcker. Hon driver ett förlag och ett museum i Ånäset tillsammans med sin man. Här delar hon med sig av några boktips.
– Biblioteken är något av det bästa som finns i vår demokrati, säger Anita Ponga.
– Kom ihåg att demokrati inte är en naturkraft, den är något människor före oss har kämpat för, och demokrati är inte heller majoritetsdiktatur. Urfolk har skydd i grundlagen. Demokrati är något vi måste kämpa för varje dag, för den kan tas bort genom ett streck på ett papper.
Anita Ponga är författare med fokus på bland annat samisk slöjd, ädelsmide och keramik. Hon har länge arbetat med att sprida kunskap om samisk kultur och historia.
Vi frågade om hon kunde dela med sig av sina boktips inför hösten. Det ville hon.
– Först vill jag rekommendera våra egna böcker som är skrivna på svenska, engelska och nordsamiska.
Cuoppunjuolla
– En bok om djuren i Sápmi, gamla myter, fabler och sagor, men också fakta och intressanta sanningar om samernas heliga djur, och några mindre heliga. Boken är rikt illustrerad.
Sáivo
– Genom historien har vi samer sparat våra gudar och sagor som en dyrbar skatt. Vi har för alltid kvar våra berättelser och drömmar om en bättre framtid och en bättre värld. Boken handlar om samiska gudomligheter och naturväsen, men också om seder och traditioner. Boken är rikt illustrerad.
Áigi – Time – Tid
– Om vår tideräkning; samiska kalendrar, samisk kultur och vetenskapshistoria. Vårt vertikala tänkande om livet och tiden är känt bland andra urfolkskulturer. Med utgångspunkt från en samisk benkalender med anor från 300-talet görs en genomgång av faktorer med betydelse för historien, våra varierande årstider, våra 13 månader, och de kyrkor som namngivit dagarna. Följ med på en resa i tiden, med spännande historiska strandhugg och filosofiska funderingar.
Biebmu ja dálkkas
– Om samisk mat och medicin, även i historiskt perspektiv. Vi har en lång matkulturell tradition som ligger till grund för vårt hushållande. Den nya snabba tiden, med den snabba maten, har fjärmat oss från den riktiga mättnaden, och kanske ibland gjort oss sjukare. En del har förändrats med tiden, men mycket har bevarats oförändrat. Vi har även en lång tradition av botande - och många av våra kurer ligger till grund för dagens mediciner.
Tips på andras böcker
Liten är fin av Ingrid Sjöstrand
Om den lilla draken som inte kunde sluta växa.
Momo eller kampen om tiden av Michael Ende
Utrota varenda jävel av Sven Lindqvist
Ohyggligt viktig bok.Titeln är ett eko från Joseph Conrads klassiska roman Mörkrets hjärta. De tre orden kan symbolisera vår världsdels framfart i den övriga världen. Kunskapen om folkutrotningarnas historia har aldrig saknats, konstaterar Lindqvist, vad som saknas är modet att inse vad vi redan vet och dra slutsatserna av det.
Trollvinter av Tove Jansson
Filosofi på hög nivå. Svårt att välja bland alla Toves böcker. Denna har varit en favorit (jag har alla). En annan favorit i serieform: "De underutvecklade mumintrollen" handlar om när en antropolog besöker Mumindalen, och upptäcker ja vad tror ni?
Tre män i en båt av Jerome K. Jerome
– Läs den på engelska, eller ännu hellre - lyssna på Jan-Olof Strandbergs svenska inspelning på ljudbok! Världens roligaste bok - åtminstone när han läser den.
Den kalla vinden och den varma av Ray Bradbury
– Läs också hans andra böcker; Den illustrerade mannen, Solens Gyllene äpplen, Oktoberlandet, Det eviga regnets dag med flera.
Snorre säl av Frithjof Saelen
– Min första favoritbok. Förbjuden under nazi-ockupationen av Norge 1941.
Anita Ponga tipsar också om böckerna Jag hörde ugglan ropa mitt namn avMargaret Cravenoch Sagan om den smidige antropologen och 60 andra u-landssagor av Olavi Junus, men de finns inte att låna på biblioteken.
Anita Ponga arbetar tillsammans med sin man John Ponga med företaget Lavvo Sami Art & Nature. De skriver och illustrerar båda böcker, håller föreläsningar och driver även ett samiskt museum i Ånäset.