Tobias tipsar för 10-12 år

Tobias Johansson jobbar på Biblioteksbussen i Umeå och videotipsar regelbundet för skolklasser. Här delar han med sig av sina boktips från det senaste året.

Korthårig man med mobiltelefon och böcker på ett bord bredvid sig. Foto: Tobias Johansson
Tobias Johansson är bibliotekarie och chaufför på biblioteksbussen. Förutom att köra bussen brukar han ha bokprat i skolklasser.

Boktips för klasser

Biblioteksbussen åker till 16 skolor i Umeå kommun. En del av deras uppdrag är att hålla bokprat för barn och ungdomar. Ett problem är att det inte brukar finnas tid att berätta om böcker när bussen besöker skolorna. Det är också svårt att hinna åka ut till alla skolorna enbart för bokprat. Tobias Johansson och hans kollegor brukar i stället tipsa via videosamtal. 

Klassens lärare ansluter sig då till ett videomöte. På så sätt kan man hinna boktipsa i flera klasser samma dag. Tobias brukar ha förberett med fyra-fem böcker inför bokpraten och pratar lite kort om dem.

Olika genrer

Tobias tipsar om böcker i olika genrer och även om serieböcker. Här är några av de böcker han tipsat om i höst och i vår. De passar bra för dig som går i årskurs fem och är 10-12 år. Flera av dem finns också som e-böcker och e-ludböcker. Först kommer en kort lista och sedan kommer en lång lista med Tobias  beskrivningar. 

Tobias tips

Läs mer om böckerna

Brunnens fånge – Linnea Dahlgren (finns som e-ljudbok och e-bok) 

Mini och hennes familj ska spendera höstlovet i deras nya stuga i skogen. Väl där blir barnen lämnade ensamma och mystiska saker händer. Varför är grannen Ture så konstig? Vad är det för kryptisk skiss med ett öga som Mini hittar? Den annars så tuffa Jasim hör röster från skogen. På gårdsplanen finns en stor sten med små stencirklar runt om. Varför dras barnen dit? Riktigt bra suggestiv skräck.  

FörråddCha Sandmael 

Första delen i serien Drakens öga. Mörkalven Kha blir förvisad från sin klan efter att ha blivit förrådd av sin avundsjuka kusin. Kusinen hotar döda Kha om hen avslöjar sveket och Kha flyr för sitt liv ut i det okända i Ovanvärlden. 

Vi kommer snart hem igen – Jessica Bab Bonde (illustrerad av Peter Bergting) (finns som e-bok) 

Serieroman och olika personer som överlevde förintelsen. Mycket gripande skildringar som visualiseras effektfullt av Bergtings teckningar. Otroligt viktig bok som gör det enkelt att ta till sig de livsöden som inte får glömmas bort. 

Motorsågsstölderna – Johan Anderblad (finns som e-bok) 
Spännande avgasdoftande deckare om en rad stölder som härjar bygden där Dusty och hans kompis Amir bor. När de börjar nysta i brotten upptäcker de att de kanske hamnar på för djupt vatten. Boken är skriven på ett rappt och realistiskt sätt i dialog med action och spänning som fokus. Johan Anderblad är för oss vuxna mest känd som Bolibompa-Anders och har skrivit flertalet barnböcker. Del 2, Farligt Uppdrag finns att låna också!   

Vandraren – Jesper Danielsson (finns som e-bok) 

Tjejen Jet kommer hem från en fjällvandring med sin farfar och pappa och märker att hennes hund beter sig konstigt. Vad hon inte vet är att något följt med dem från fjällen, något som inte är av denna värld och letar efter en större kropp att bo i. Spännande och läskig body-horror för ungdomar med ett kul berättarperspektiv, ömsom får du följa Jet men även ”vandraren” och hur den upplever vår värld.   

Slaget om Salajak – Johan Theorin (finns som e-ljudbok och e-bok) 

Historisk fantasy! Utspelar sig 1362 efter digerdöden i Sverige. Tre bröder måste fly hemifrån och de ansluter sig till en här som ska marschera mot monstren hwitrernas borg Salajak i det kalla norr. Samtidigt har en hövdingadotter upptäckt att hon kan frammana ett stort monster ifrån Storsjöns djup. Deras vägar kommer korsas i kampen mot whitrerna men allt är kanske inte vad det ser ut att vara.  

Mörkrets sång – Katie Cook (illustrerad av Elli Puukangas) 
En serieroman i Star Stable-världen. Spännande och vältecknad fantasy som inte kräver en att veta något om Star Stable-spelet för att uppskatta. 
Kompisarna Linda, Lisa, Alex och Anne måste förena sina krafter för att lösa ett mysterium av ödesmättad karaktär!  

Brunnens fånge – Linnea Dahlgren 

Mini och hennes familj ska spendera höstlovet i deras nya stuga i skogen. Väl där blir barnen lämnade ensamma och mystiska saker händer. Varför är grannen Ture så konstig? Vad är det för kryptisk skiss med ett öga som Mini hittar? Den annars så tuffa Jasim hör röster från skogen. På gårdsplanen finns en stor sten med små stencirklar runt om. Varför dras barnen dit? Riktigt bra suggestiv skräck.   

Samtidigt, inuti – Mårten Melin 

En fin och tänkvärd diktsamling om att vara barn i mellan- och högstadiet. Dikterna kan med fördel läsas i par så de kan diskutera och tolka tillsammans. Eller bara läsa dem på egen hand och hitta sina favoriter, för även vuxna kan läsa denna och känna igen sig.    

Anno & Issa – Linnea Lundborg (illustrerad av Ylva Oknelid) 

Mycket bra bok om att växa upp, hitta nya sidor av sig själv, den första kärleken och att vara en bra kompis. Anno vill bara skejta och när hon börjar umgås med den coola, äldre skejtaren Issa börjar nya känslor bubbla inom Anno. Men hur ska hennes kompis Jakob reagera på detta? 

Den utstötte – Michelle Paver 

Historisk spänning med övernaturliga inslag. Antikens Grekland under bronsåldern, tolvårige slaven Hylas tvingas se sin syster rövas bort och sina vänner slaktas av soldater i sökande efter något. På flykt kommer Hylas över en vacker bronsdolk, kan det vara den de svarta soldaterna söker efter? Samtidigt försöker prinsessan Pira fly undan ett tvångsäktenskap och nere i havet hör en delfin en kraft kalla från ovan vattenytan.    

Kungens grav – Elisabeth Östnäs 

Spännande, rå vikingasaga med magiska inslag i stil med Pax-serien. Tjejen Disa får se sin familj mördad och bränd och måste klä ut sig till kille för att kunna träna sig till krigare för att utkräva hämnd. Dock börjar mystiska saker hända i världen och Disa känner en förödande kraft vakna i henne. Del två finns och heter Frejas Svärd.  

Witch Hat AtelierKamome Shirahama (Engelska!)

Coco är en tjej på landsbygden som dagdrömmer om magi och trollkarlar. Hon drömmer om att kunna bli en häxa. När en riktig trollkarl hälsar på i syateljén bestämmer sig Coco för att testa om bokens magi fungerar på riktigt. Det får ödesdigra effekter och vänder upp-och-ner på hennes tillvaro. 

Hjärtvärmande, rolig och spännande! Helt otroliga illustrationer! 

Eldens hemlighet – Henning Mankell 

Roman med verklighetsbakgrund. Sofia, som bor i en liten by i Moçambique, förlorar som tolvåring båda benen då hon trampar på en landmina. Dessutom dödar minan hennes syster. I boken skildras Sofias hårda kamp och hennes väg till ett värdigt liv som byns sömmerska.  

Inbjudan – Timo Parvela 
Första boken i serien Kepler62. Ari och Joni kommer över ett exemplar av spelet Kepler62, ett spel så svårt att ingen klarat det… än. Det ryktas om att den som klarar spelet blir rekryterad till ett hemligt rymdprojekt.  

Mörker över skateparken – Eva Apelqvist 

Tove behöver bara en ollie, en 5-0 och en pop shove it för att bli upptäckt på Vingegårds skatejam. Skejtparken hotas av rivning och en död kropp hittas i parken. Tove vill bara skejta, men i stället blir hon och hennes vänner indragna i en hemsk mordhistoria. Bra skriven mordgåta för den inbitna skatenörden! 

Hockey, bänkvärmare och bögar – Maria Skotte Pekkari 

Adrian är så bra på hockey att han får spela med de äldre och är lagets stjärna. Men under pressen från en ny lovande spelare i laget förvandlas Adrian till att bli mobbare. Samtidigt börjar han utveckla mer än vänskapskänslor för sin bästa kompis Robin men med en stark homofobi i laget pressar Adrian undan alla känslor. Hur länge pallar han trycket? 

Speciell(a)Kid Toussaint 

Ella, en tjej med fem personligheter. Ella är ny på skolan men har inte haft några problem att få kompisar. På många sätt är hon som de andra tonårstjejerna i klassen, fast Ella har en hemlighet: hon är flera personer i en, med helt olika och inte alltid särskilt trevliga personligheter. Den stora frågan är: vem är hon egentligen? Del två, Ella2 finns också att låna.

Våra texter

  1. Om sorg och död för 9-12-åringar

    Skrivet av: Malin Granberg

    Tips på böcker som handlar om döden och sorg. Här finns både böcker om mer stillsam sorg och böcker som får dig att fulgråta.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Tobias Johansson den 25 april 2023