Bokstart i Nordmaling

I Nordmaling erbjuder biblioteket hembesök till alla kommunens sexmånaders bebisar. En ypperlig chans att ge alla barn en bra bokstart i livet.

Bild på Hanna Sjögren när hon läser bok med ett barn.
Lilla Aino tillsammans med Hanna Sjögren. Foto: privat

Ett av bibliotekens uppdrag är att arbeta med språkutveckling och läsfrämjande. Hanna Sjögren på Nordmalings bibliotek jobbar som projektledare för Bokstart, en nationell satsning finansierad av Kulturrådet som vänder sig till föräldrar och vuxna i små barns närhet. Under hembesök uppmuntras de vuxna att prata, läsa, sjunga, rimma och ramsa med barnet. Allt för att utveckla barnets språk och läsintresse.

– Bokstart är en fenomenal satsning på läsfrämjande som vi såklart inte backade för att djupdyka ned i, säger Hanna Sjögren.

Nordmaling var först i länet med att engagera sig i Bokstart och erbjuder sedan i våras alla nyblivna sexmånaders bebisar i kommunen ett hembesök. 

– Som så många andra bibliotek har vi svårt att nå precis alla. Nordmalings kommun är stor till ytan och en stor del invånare bor inte i centralorten. Bussförbindelser är dåliga och ibland saknas de helt. Hembesök blir därför en klockren metod för att erbjuda fler barn möjlighet till en bra bokstart i livet. 

Hur går det till?

– När BVC besöker det nyfödda barnet informerar de föräldrarna om att jag kommer att höra av mig. och de allra flesta tackar då ja till ett besök. Jag skickar sedan ut ett vykort med information om Bokstart och en tid för besöket. Strax innan besöket får hemmavarande vuxen ett sms med en påminnelse om tiden, säger Hanna Sjögren. 

Bild på ett litet barn som sitter med en bok.
Foto: Tatyana_Tomsickova/Bigstock

– Under besöket sjunger, läser, rimmar och ramsar jag med barnet och eventuella syskon. Och så ger jag föräldrar och andra nära vuxna information om små barns språk-, kommunikations- och läsutveckling och understryker de vuxnas betydelsefulla roll i detta. Familjen får även en gåvopåse med en bok, information om biblioteket, boktips och foldrar med råd och tips kring högläsning. 

Vad tycker de som blir besökta?

– Det är väldigt olika hur ett hembesök blir, men det är alltid otroligt trevligt och roligt att möta både barnen och de vuxna i familjen. Jag har med mig en sagoväska med sångpåse och massor av böcker från biblioteket som verkligen uppskattas.

– Hittills har jag hunnit besöka drygt 40 familjer och av de utvärderingar jag hunnit få in är samtliga väldigt positiva till besöken och uppger att de blivit mer engagerade i att språkstimulera sitt barn.

Har du några reflektioner kring projektet?

– Hembesök är ett så fantastiskt sätt att möta familjerna på. Att kunna svara på funderingar direkt, dementera fördomar och blåsa bort farhågor, entusiasmera och berätta om läsningens alla positiva effekter. Alla barn ska få samma chans till ett rikt läsliv, oavsett förutsättningar, och genom hembesök känns det som att vi kommer lite närmare det målet, säger Hanna Sjögren.  

– Ingen familj är den andra lik. Det är otroligt viktigt att vara lyhörd och flexibel inför och under besöken. Sedan har jag lärt mig att Nordmalingsborna är fantastiskt gästvänliga, modiga, trevliga och öppna. Och att Bokstart på riktigt faktiskt kan förändra familjers läsvanor och entusiasm inför böcker.

Vad händer sedan?

Bild på ett barn som sträcker sig efter biblioteksböcker i en hylla.
Foto: Susanne Kronholm, pressbild Bokstart

– Parallellt med att jag får möta bäbisar och deras vuxna i olika sammanhang så har vi påbörjat det spännande arbetet med att utveckla samverkan med barnhälsovård, förskola och andra som arbetar nära små barn och har till uppdrag att stötta barns språkutveckling. Utöver hembesöken sker en uppföljning via BVC och tanken är att ytterligare en eller två uppföljningar ska ske via förskolan. Vi har massor av planer, där förskolelärarna är guld värda i sitt engagemang och med sina goda idéer.    

Härom veckan kom det glädjande beskedet att Nordmalings biblioteket får bidrag från Kulturrådet för att driva projektet minst ett år till, berättar Hanna Sjögren. 

– Vi kommer därför fortsätta att besöka kommunens nya sexmånadersbäbisar med familjer även under 2019. Vi ska också fokusera än mer på att fortsätta att utveckla samarbeten för att nå ut med information och säkerställa projektets överlevnad.

Vad finns det för utmaningar?

– En utmaning är att hitta en bra nivå på informationen om läsningens positiva effekter på språkutveckling och vikten av den vuxnas roll. Det sista vi vill är att en förälder ska känna sig otillräcklig. Vårt besök ska enbart ses som ett tillfälle att få stöd, pepp, tips och råd att komma igång utifrån egna förutsättningar. Här är det personliga mötet viktigt. En broschyr kan du slänga i soporna, men information som ges i lugn och ro kring ett köksbord är nästan omöjlig att inte ta till sig.