Bokklubben som ger gemenskap

På Ersängsskolans bokklubb träffas barn i olika åldrar för att prata om böcker och pyssla.

Några barn sitter med ryggen mot kameran och tittar på en bildskärm där författaren Karin Erlandsson syns. Foto: Tove Liliequist
Karin Erlandsson kom på ett digitalt författarbesök.

I december hade Ersängsskolans bokklubb sin avslutning på Ersbodabiblioteket för andra gången i rad. Under terminen har barnen läst Pärlfiskaren av Karin Erlandsson. På avslutningskvällen bjöds det på pizza och lite godis. Dessutom var författaren Karin Erlandsson med digitalt från sitt hem på Åland.

Karin berättade om hur hon fick inspiration till att skriva Pärlfiskaren och visade upp olika föremål som kan kopplas till boken. Hon gav också sina bästa tips på hur man i åtta steg kan skapa en egen äventyrsberättelse med karaktärer, miljö och handling.

Sorglig och spännande bok

Ersängsskolans bokklubb består av 15 deltagare som går i årskurs 4-6. De träffas varannan onsdag och pratar om en gemensam bok, fikar och pysslar.

Efter författarbesöket fick vi prata med Mira, Vida, Nicole, Natalie, Penny och Laki, som alla är med i bokklubben.

– Det var roligt och pirrigt att träffa författaren, säger Mira.

Vida och Laki tycker att Karin verkar vara en snäll person. Alla deltagare vi pratar med tycker också att hon har skrivit en riktigt bra bok.

– Pärlfiskaren är en väldig speciell bok, den är först äventyrlig och glad, sedan jobbig, sedan spännande och ibland sorglig. Den innehåller alla genrer, förklarar Nicole.     

–Boken var spännande, rolig och lite sorglig, fyller Natalie i.

Stark gemenskap

Flera barn sitter på golvet med en bokhylla i bakgrund Foto: Tove Liliequist
Från vänster: Linn Szymanski, Nicole Holmberg, Mira Snell, Vida Söderlund Källström, Natalie Bojang, Alisa Ali Mohamed, Penny Norberg, Laki Abduahi Jama.

Att få läsa böcker och att få prata tillsammans om det man läst är några av de saker som deltagarna gillar bäst med bokklubben.

–Det bästa är böckerna och bokpratet, att man kan få förklaringar om man inte hänger med, säger Mira.

Träffarna med bokklubben är också ett tillfälle att vara social och det har bildats en stark gemenskap inom gruppen.

– Efter två träffar är man som en familj, säger Penny.

Initiativtagare och ledare för bokklubben är Erika Segerlund och Elin Bergqvist, som båda arbetar som pedagoger på Ersängsskolan. Ett av deras mål med bokklubben var att det skulle bli en träffpunkt som både är social och uppmuntrar läsning.

– Vi kände att det saknades en aktivitet på kvällstid för barn som gillar att läsa. Vi ville skapa en gemenskap och stärka läsintresset hos barnen på Ersboda, berättar Erika.

– Det bästa med bokklubben är att barn i olika åldrar träffas, skapar nya kontakter, diskuterar böcker och att vi får se dem växer som personer, säger Elin.

Samarbetar med biblioteket

Bokklubben samarbetar bland annat med Ersbodabiblioteket och projektet Stärkta bibliotek, som finansieras av Kulturrådet. Genom samarbetet kan man köpa in den aktuella boken som gåva till deltagarna, köpa fika och göra gemensamma arrangemang på biblioteket, till exempel författarbesök och olika kreativa workshops.

– Det är jättetrevligt att gå ihop om en gemensam sak och sprida läsglädje. Vi uppskattar särskilt att få bjuda in deltagarna till Ersbodabiblioteket och stötta dem i deras intresse för böcker och läsning, säger Mimi Stiegler och Dehbroa Lindberg, bibliotekarier på Ersbodabiblioteket, som ser fram emot ett fortsatt samarbete under kommande termin.

Boktips från Ersängsskolans bokklubb:

Våra texter

  1. Pärlfiskaren

    Tips Av: Erlandsson, Karin Tipsat av: Jenny Sandells

    Följ med Miranda ned i havets djup. Ett äventyr och en fin berättelse för bokslukare i alla åldrar.

  2. Bokcirklar och läseklubbar

    Innehåll

    Flera av våra bibliotek ordnar läsecirklar och läseklubbar av olika slag. För både små och stora, för veteraner och nya läsare.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Tove Liliequist den 15 januari 2024