Boken om allting

Thomas är nio år och bor med sin mamma, pappa och storasyster Margot som går i gymnasiet. Hon är helt stendum tycker Thomas. Hur hon kan ha så bra betyg fattar han bara inte.

När Thomas blir stor ska han bli lycklig men han säger det inte högt. Det vore nog inte så klokt. Då skulle kanske  pappa ta fram träsleven och ge honom stryk. Pappa tycker att det bara är odågor och slashaser som är lyckliga. "Livet är en strid" säger han.

Thomas kämpar på och skriver i sin egen bok, Boken om allting, om livet, om framtiden och om lyckan. Om Jesus och om Louis Armstrong och om Eliza med läderbenet som han ska gifta sig med. Om hon kan vänta.

Pappa är mer än sträng, väldigt religiös och tycker att det bara finns en enda bok som är värd att läsa, Bibeln. Mamma är trött och ledsen men Thomas älskar henne över allt annat.

En riktig vän

Närmaste grannen är gamla tant Van Amersfoort som alla tror är en häxa. Hon har två svarta katter, går omkring i svarta klänningar och kan trolla. En dag bjuder hon hem Thomas till sig. En vänskap föds som kommer att betyda mycket för Thomas och hela hans familj. Tant Van Amersfoort säger att det enda sättet att bli lycklig är att sluta vara rädd. Det låter ju lätt men Thomas har många rädslor att tampas med.

Boken om allting är en tunn liten sak men med ett stort och viktigt innehåll. Den rör vid det innersta och man glömmer den inte i första taget. Författaren Guus Kuijer tycker själv att den är hans viktigaste bok. Den är också hans mest kända och översatta.

Guus Kuijer fick Alma-priset 2012. Läs mer på deras webbplats.