Bokcirkeln "Finland i våra hjärtan"

På Grubbebiblioteket huserar en bokcirkel som vänder blickarna mot vårt grannland i öster. Cirkelledaren Kaarina Honkanen berättar om cirkeln och listar alla böcker som den läst. Där hittar du många bra lästips.

Kaarina Honkanen i trädgården. Foto: Enniina Honkanen
Kaarina Honkanen har lett en läsecirkel på Grubbebiblioteket sedan 2014. Läsecirkeln heter "Finland i våra hjärtan". Det är många böcker som avverkats och många frågor som diskuterats. Vi tog en pratstund med Kaarina Honkanen, som berättade om bokcirkeln och om sin egen läsning

Hur fick bokcirkeln sitt namn?

– Namnet var en idé som dök upp på biblioteket. Det känns fint och funkar bra. Vi har alla Finland i våra hjärtan. 

Kaarina Honkanen kommer från sydvästra Finland, men har länge bott och arbetat i Umeå.

– Jag är född i Ypäjä, Tavastland, i en liten ort mellan Åbo och Tammerfors. Jag studerade vid Tammerfors universitet med journalistik som huvudämne. Vi flyttade till Umeå 1968 då min man fick ett erbjudande om jobb. Sedan fick jag jobb och vi stannade kvar här. Jag har jobbat tio år i skolan som syokonsulent och över 30 år på Sveriges Radio, med nyheter, aktualiteter och kultur.

Vilken bok har varit den mest intressanta att diskutera?

– Vi har läst och diskuterat 40 böcker, svårt att välja en bok. Men som exempel kan jag nämna Katja Kettus Barnmorskan och Tommi Kinnunens Där vägarna möts. Men även Emmi Itärantas Minnet av vatten och Kjell Westös Hägring 38.   

Vad har varit det roligaste med läsecirkeln?

– Det är roligt att deltagarna har velat fortsätta i cirkeln. Några har varit med från början. Vi känner varandra ganska väl och känner trygghet i cirkeln. Vi har alltid med oss fika också. Det är viktigt.

Är det något som varit svårt?

– Corona har orsakat en paus med våra träffar. Vi har inte träffats sen februari, men hoppas kunna träffas nu den 7 september på biblioteket, eller åtminstone via nätet.  

Vilken bok läser du just nu?

– Just nu läser jag Nina Wähäs Testamente och Doris Lessings Den femte sanningen, som är en favoritbok från ungdomen, men tyvärr ger den inte samma känsla nu.

Hösten 2022

Våren 2022:

Hösten 2021

  1. Heiman

    Av: Bertell, Ann-Luise

Hösten 2020:

Våren 2020

Hösten 2019

Våren 2019

Hösten 2018

Våren 2018

Hösten 2017

Våren 2017

  1. Silja

    Av: Sillanpää, Frans Eemil

Hösten 2016

Våren 2016

Hösten 2015

Hösten 2014

  1. Is

    Av: Lundberg, Ulla-Lena

 

 

 

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Annika Edlund den 31 augusti 2020