Blood, sweat, and pixels

Jason Schreier är kanske en av de mest kända speljournalisterna, känd både som skribent för Kotaku och för sina avslöjanden på twitter. Det är kanske inte så förvånande att han skrivit en av de bästa böckerna om spelindustrin.

I boken Blood, sweat, and pixels går Jason Schreier på djupet av spelutvecklingen av tio olika spel. Vi får följa de beslut som ligger bakom både speldesign och utgivning. Som titeln antyder har boken ett stort fokus på det hårda och svåra arbetet med att göra spel till verklighet. 

Intressant skvaller

En stor del handlar om det som inom spelindustrin kallas "crunch", den period av övertid och hårt arbete som krävs för att möta deadlines och tekniska utmaningar.  Men givetvis finns det också en massa intressant skvaller. Jag är själv ett stort fan av Uncharted-serien och fick mycket spännande bakgrundsinformation kring utvecklingen av det fjärde spelet i serien.  

Boken är indelad i tio kapitel där varje kapitel belyser ett spel. Allt från det aldrig utgivna Star Wars 1313, The Witcher 3 och kickstarter-projektet Shovel Knight.

Välskrivet och spännande

Boken är välskriven och lyfter många spännande frågor kring designval och spelutveckling. Jason Schreier har en lättsam stil och de flesta facktermer förklaras ganska grundligt, vilket göra att boken är tillgänglig även för dem som inte är inbitna spelfantaster.

Jag sträckläste den med glädje och det är enligt mig en de bästa fackböckerna jag läst i år. Ska man vara riktigt petnoga så hade man kanske önskat att boken skulle behandla Mass Effect: Andromeda, ett katastrofalt exempel som Jason Schreier också ganska grundligt rapporterat om.

Spelen som Jason Screier avhandlar är: Pillars of Eternity, Uncharted 4, Stardew Valley, Diablo 3, Halo Wars, Dragon Age: Inquisition, Shovel Knight, Destiny, The Withcher 3, Star Wars 1313. 

Fler tips

 1. The Guide to Classic Graphic Adventures

  Tips Av: Kalata, Kurt Tipsat av: Tommy Bildström

  Spel har också en kulturhistoria. Boken är en antologi och berättar om mer än 300 olika äventyrspel, om spelskapare och spelhistoria.

 2. Star wars – the force unleashed

  Tips Tipsat av: Tommy Bildström

  Darth Vader kidnappar en pojke som ger störning i kraften och uppfostrar honom själv, i kampen mot Jedi-ordern.

 3. Böcker som handlar om spel

  Artikel Skrivet av: Anonym

  Här hittar du romaner, manga, faktaböcker och annat som handlar om, eller är baserade på spel av olika slag.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 29 april 2020