Blood Diamond

I en kaotisk krigszon kidnappas barn och indoktrineras till att bli rebellsoldater. Vuxna mördas eller tvingas till slavarbete. Och så finns det några som försöker tjäna pengar på situationen.

Vi ser kända amerikanska skådespelare i ett par av huvudrollerna, men det är inte bara deras karaktärer utan även krigets offer som står i fokus i den här filmen. Leonardo Dicaprio spelar en skrupellös smugglare och Jennifer Connelly en amerikansk journalist. Handlingen kretsar också kring en helt vanlig familj i Sierra Leone.
 
Fiskaren Solomons familj splittras i krigets kaos. Hans son tas till fånga för att bli barnsoldat, hans fru och döttrar hamnar i ett flyktingläger och han själv tvingas arbeta med att leta ädelstenar som ska finansiera rebellernas vapeninköp. Han hittar en jättestor diamant som han lyckas gömma undan.
 
Smugglaren Danny, en cynisk före detta legosoldat, råkar få nys om dyrgripens existens. Han övertygar Solomon om att han kan hjälpa till att återförena familjen och ordna så att de får bra betalt för diamanten. Men i området där Solomon gömt den rasar kriget för fullt. Tillsammans med journalisten Maddy beger de sig dit.
 
Det här är en brutal film. Den är både gripande och spännande, samtidigt som den har viktiga budskap. Scenerna där barnsoldaterna indoktrineras är särskilt chockerande.

Djävulens fjäder

Av: Walters, Minette Tipsat av: Ann-Marie Mäkelä

I Sierra Leone i Västafrika blir fem kvinnor mördade och tre soldater arresteras. Den engelska journalisten Connie är övertygad om att en helt annan man är den skyldige. Hon försöker få honom fast, men han vet vem hon är.