Blod, eld, död

En reportagebok om svensk metalhistoria som är intressant läsning för långt fler än de redan invigda.

Sverige är ett av de land som varit tongivande för utvecklingen av den allra hårdaste metalscenen. Ika Johannesson och Jon Jefferson Klingberg har tillsammans skrivit en läsvärd musikhistorisk genomgång där de tar upp framväxten, utvecklingen, nyckelpersoner och viktiga händelser för den svenska hårdrocksscenen, med thrash metal, death metal och black metal i fokus.  

Blod, eld, död är en bok som passar alla som har ett intresse för musik, kulturyttringar, människoöden eller samtidsskildringar. Och inte enbart med fördel läsas av de som gillar de musikgenrer som boken tar upp. Som med alla välskrivna musikbiografier är boken ett spännande tidsdokument som väcker många tankar om olika sorters populärkulturella uttryck.

I de tyngsta metalgenrerna kan vikten av att vara äkta inte nog poängteras. Framför allt inom black metal så använder sig dess anhängare och utövare ofta av extrema uttryck. Satanism finns med som en tydlig influens och ett livsval för många. Och många av dess förgrundsfigurer har rört sig i gränslandet för vad som är socialt accepterat, med våld och död som följd.

Det senare skulle kunna innebära en risk för att författarna hemfaller åt det sensationslystna men de har med precision, försiktighet och respekt närmat sig offer och anhöriga och ger bakgrund åt flera av de mörka händelserna. Utöver detta tar de fasta på intressanta aspekter som att metal är en genre där kvinnor inte har en plats och dess karaktär av att vara en mörk yttring som framför allt är sprungen ur medelklassen.

Det är roligt och allvarligt om vartannat men mest av allt intressant.

Leva, älska, blöda, dö för metal-scenen

Skrivet av: Anna Sahlén

Jon Jefferson Klingberg är en av författarna till Blod, eld, död. Tillsammans med Ika Johannesson har han gått på djupet av en scen med starkt fäste i Sverige och som innehåller både misantropi och energi.

Fem musikboksfavoriter

Skrivet av: Anna Sahlén

Per Sinding-Larsen har jobbat som musikjournalist sedan han var 16 år. Snart firar han 30 år i branschen. Här listar han några av sina favoriter bland musikböcker.

Boken om mig själv

Av: Grytt, Kajsa Tipsat av: Anna Sahlén

Ett personligt tidsdokument skrivet av en medlem i punkgruppen Tant Strul.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 19 oktober 2011