Blandfärs

Samtidigt som många letar efter en försvunnen man strömmar fler och fler till en liten restaurang i Malmö. En skruvad fars med suspekt färs i händelsernas centrum.

En fridfull dag i Malmö börjar fler och fler strömma till den lilla syltan "Ät gott!". Köttfärsbiffarna som serveras där är av en alldeles ovanligt delikat sort, och de lite skumma ägarna som egentligen inte alls vill ha några kunder inser att de måste få tag i fler magiska köttfärsförpackningar från Ica Värnhem.

Vem och var är Frank Lindström?

Under tiden är ett antal personer i staden, ovetandes om varandra, ute på en allt mer hysterisk jakt på den försvunne svinborstbrännaren Frank Lindström. Eller arbetar Frank Lindström egentligen på gatukontoret? Spåren leder till ett hemligt sällskap med kåpklädda män i övre medelåldern. Klockan tickar, och för varje timme fortskrider den märkliga köttfärsens förruttningsprocess.

Komikerna, radiopratarna och författarna Kalle Lind och Kringlan Svensson har tillsammans skrivit en satirisk roman om Sverige just nu. Kalle Linds böcker om människor det varit synd om har haft verkliga personer och händelser i centrum, men nu rör det sig om fiktion.

Tempo och röda trådar

Det är en halsbrytande historia där tempot hela tiden skruvas upp, men författarna håller berättelsens trådar i ett fast grepp. Bland de som de som snubblar runt i historien finns en rabiat Ica-föreståndare, en hönsfarmare med storhetsvansinne, en självgod radiochef som överdoserat på managementlitteratur och en paranoid pensionär med ett sjukligt behov av att väva bordslöpare.

Det en människa gapskrattar åt kan få en annan att rynka på näsan, men de som gillar välskriven och elak humor full av skruvade metaforer kommer att trivas i sällskap med Kalle Lind och Kringlan Svensson.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Lucka 6: Viktor Enström

Skrivet av: Anna Östman

Viktor Enströms vardag handlar mycket om datorer och internet. Han kommer från Granö men är bosatt i Umeå. I vår julkalender tipsar han om allt från lyrik till arkivhumor.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 8 januari 2013