Blåbär - Minnen, mat och smak

En bok som enbart ägnas åt det blå bäret som, förutom att det är en oskattbar ingrediens i matlagning och bakning, är rena hälsopillret!

Av: Rattfelt, Anette
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2008
Låna

Gillar du blåbär? Vare sig du plockar för hand eller med plockare, söker nya recept för nya kulinariska höjder eller är vetgirig i största allmänhet så är det här boken för dig.

Fakta, berättelser och recept

Först ska sägas att det är en rent lustfylld bok att ta i. Blåbärsblå är ordet. Från det inbjudande omslaget till alla inspirerande mat- och bakbilder. En märklig sak är att det faktiskt också finns vita blåbär, men var de finns framgår dock inte. Blåbär tillhör ljungväxternas familj och släkten omfattar allt från flera meter höga buskträd till små ris.

Fakta och berättelser kring allt tänkbart med blåbärsanknytning hittar man på vänster sida och recept på den högra. Historia och folktro får man sig till livs liksom medicinska aspekter. Det märkliga faktum att thailändare reser runt halva jorden för att plocka bär som vi struntar i, men som vi sedan kan betala dyrt för i förädlad form, tas upp i kapitlet "Blå business".

Ett hundratal recept bjuds det också på. Alltifrån klassiker som blåbärspaj, blåbärsgröt och blåbärssoppa till innovativa nyskapelser som Mats röjiga vildsvin och Blå fetaostsallad. Det är de oväntade kombinationerna och nytänkta recepten som gör mig riktigt intresserad. Friterade blåbär kanske jag väntar med, men småkakor med polenta, citron och blåbär låter som en tillräckligt skruvad combo för att locka mig till köksbänken.

Nyfikenheten vaknar

För att inte tala om alla dessa blå drycker. Spetsade eller helt naturella. De kallas bland annat Svalkande blå, Bloody blåbär och Fy Fabian. Visst blir man nyfiken? Dags att ta fram plockaren och ge sig ut, bärskogen väntar.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Hans Millgård den 6 augusti 2010