Blå tråd

Kira har det svårt och riskerar att kastas ut från byns gemenskap. Men den mycket speciella kunskap hon har gör att hon istället får ett mycket ansvarsfullt och krävande uppdrag. Blå tråd är en fri fortsättning på romanen Den utvalde.

Kira lever i ett primitivt och diktatoriskt samhälle. Här får inga veklingar finnas, inga gamla och ingen med funktionsnedsättning. Alla ska ha sin speciella uppgift att sköta. Ditt namn visar vilken nivå och ålder du hör till. De yngsta, battingarna, har enstaviga namn, de lite äldre tvåstaviga och så vidare.

Trots sitt deformerade ben har Kira kunnat stanna inom bygränsen. Det var hennes mamma som tog strid och lyckades få behålla Kira hos sig. Nu är mamma död och Kiras plats är hotad. Ska hon lämnas till vilddjuren på Fältet? Det tycker Vandara, som vill ha Kiras hus och mark.

En oväntad vändning

De ställs inför Väktarnas råd som ska lösa konflikten. Men Kira har en särskild, eftertraktad kunskap. Hon kan brodera och sy fram berättelser, Nu utses hon att sy den nya "Sångarens klädnad". En magnifik dräkt som används en gång om året, när byn samlas för att höra Sången om Undergången, om folkets långa historia.

Kiras mamma hade samma uppgift och har lärt upp henne. Men mamma hann inte lära ut allt. Nu sätts Kira i lära hos Annabella för att färga garn till klädnaden. Hon får ett stort ansvar, två nya vänner och en hemlighet där hennes fars försvinnande kommer upp till ytan.

Blå tråd av författaren Lois Lowry följer i samma spår som Den utvalde, hennes dystopiska bok som också har blivit film. Blå tråd är lite stillsam men ändå suggestiv och spännande. En stark berättelse om fördomar, motstånd och hopp.

Läs början av boken via smakprov.se

Oönskad

Av: Malley, Gemma Tipsat av: Åsa Zetterström

Året är 2140 och människorna dör inte längre. Åtminstone inte om de är önskade. För att inte jorden ska bli överbefolkad är det nämligen förbjudet att föda barn. De barn som trots allt föds stämplas som oönskade.