Björn Berg – inte bara Emil

Det är svårt att tänka bort hans bilder när vi föreställer oss Emil i Lönneberga. Men Björn Berg skapade inte bara sinnebilder av folkkära barnboksfigurer utan även otaliga illustrationer till tidningar och reseskildringar.

Omslag till bilderboken Den där Emil
Astrid Lindgren fick korn på en av de tre illustratörer som kom att bli de viktigaste för hennes författarskap i ett manus till en bok om nordiska huvudstäder. Där fanns en bild med en liten pojke på en Djurgårdsfärja. En pojke som på pricken liknar den Emil hon tänkt sig.

Född in i konsten

Emil var inte den första barnboksfigur som Björn Berg gett ett ansikte. Redan 1956 fick Teskedsgumman sitt karaktäristiska utseende i Alf Pröysens Gumman som blev liten som en tesked.

Historierna om hur bilden av Emil kom till och hur Teskedsgumman fick sin karaktär kan man läsa om i Kajsa Willemarks imponerande bok om en av våra främsta tecknare och illustratörer Från New York till Lönneberga. Den är omistlig för alla som vill veta mera om en framgångsrik men förvånansvärt anonym mästare.

Björn Berg föddes bokstavligen in i konsten. Med föräldrar som bägge var konstnärer fick han den med sig från barnsben. Han föddes 1923 i München och kom att tillbringa tio viktiga år med familjen i New York. För en nyfiken och orädd tioåring som inte drog sig för att tjuvåka med tunnelbanan var det här rena paradiset.

Inspiratörer i New York

På Eastside fanns Jocke, en svenskamerikan och fastighetsskötare som samlat serietidningar från sitt hyreshus. Här fick Björn Berg sina första idéer till sina tecknade gubbar. 

Bland pappans konstnärsvänner fanns Gustaf Tenggren, en idol och tidig förebild för Björn Berg. En skicklig tecknare som i Sverige gjort sig mest känd som illustratör för Bland tomtar och troll.

Efter emigrationen till USA hade han snabbt gjort karriär som illustratör för populära sagotidningar och fått sagosamlingar utgivna under sitt eget namn. En tid jobbade Gustaf Tenggren för Walt Disney och var med i produktionen av Snövit och de sju dvärgarna, Bambi och Pinocchio. 

Tillvaron som tidningstecknare

Björn Berg 1957 Foto Herbert Lindgren
Efter några år i Paris kom Björn Berg 1952 som ung och refuserad konstnär innanför dörrarna till DN:s redaktion i Klarakvarteren. Han hade tänkt sig ett tillfälligt inhopp som tidningstecknare i väntan på det stora konstnärliga genombrottet. Nu blev det inte så. I över 30 år blev han kvar.

I Tecknare i tid och otid berättar han vad som hände i tidningen och i omvärlden. År för år med teckningar från tiden och med en berättarglädje som smittar.

Under åtskilliga år hade Björn Berg sin resväska packad och klar i garderoben. Han blev en av våra mest efterfrågade flygande och farande tecknare både in- och utrikes. Det första illustrationsuppdraget blev Alf Henriksons resereportage Familjebåten som först kunde läsas i DN och senare gavs ut i bokform. Visserligen var han själv inte med på den resan, han fick texten sig tillsänd och gjorde sina teckningar allteftersom.

På resande fot

Under ett halvt sekel kom han att bli Alf Henriksons reskamrat både i historien och geografin och ett femtiotal böcker i skiftande ämnen blev resultatet av deras samarbete.

Omslaget till boken Björn Berg i Alf Henrikssons sällskap
På omslaget till Björn Berg i Alf Henriksons sällskap kan man se de bägge resenärerna som Don Quijote och Sancho Panza på väg mot främmande platser och nya äventyr. Boken är en hyllning till tecknaren som lojalt och tålmodigt bidrog med sina bilder till reportage och dagsverser på DN:s Namn och Nyttsida.

Ett riktigt stort reseprojeket höll på att gå i stöpet redan på idéstadiet. Alf Henrikson och Björn Berg var inte välkomna till folkrepubliken Kina där de tänkte söka stoff till en bred kulturhistorisk skildring av landet. I stället fick de på hemmaplan söka sig till museer, bibliotek och arkiv för att få kunskap och inspiration.

Resultatet blev 150 bilder. Den här gången fick Björn Bergs ständiga följeslagare resorvoarpennan vila. I stället använde han trästickor doppade i tusch. Ett mödosamt jobb, men med ett effektfullt resultat.

Tecknande eller galenskap?

Det mest krävande reseäventyret av alla blev nog ändå det som han delade med Torsten Ehrenmark några år in på 70-talet. I Jules Vernes romanfigurers Phileas Foggs och Passepartouts fotspår reste man med moderna färdmedel Jorden runt på 8 dagar.

Björn Berg lär ha tecknat maniskt hela tiden. Han visste inte vad resekamraten tänkte skriva om och behövde ha ett lager av lämpliga bilder att ösa ur. Inte underligt att han sov ett helt dygn när resan var över.

I Björn Bergs bildarkiv fanns över 100 000 bilder. Till det kom grafik och oljemålningar från 1940-och 50-talen.
Han liknade sitt tecknande vid en galenskap. Allt skulle tecknas av och utan papper och penna var han rent olycklig.

Hustrun höll ställningarna

Hur han hann med allt kan man undra. Hur orkade han? Familj med fem barn, hus med stor trädgård i Djursholm och ett ständigt arbete på övertid.

I Kajsa Willemarks bok får vi svaret. Hustrun Eva Gehlin Berg stod för det mesta av marktjänsten, men tog också hand om det administrativa runt Björn Bergs verksamhet. Hon som hade ett eget konstnärskap som behövde tid och plats. Här får hon 15 sidor, men hon är värd en alldeles egen bok. 

Text: Hans Millgård, Minabibliotek.se
Foto: Herbert Lindgren

 

 1. Tecknare i tid och otid

  Av: Berg, Björn
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1983
  Klassifikation: Konsthistoria
  Finns som: Bok
 2. Skisser från Kina

  Av: Berg, Björn
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1981
  Klassifikation: Asien
  Finns som: Bok
 3. Jorden runt på 8 dagar

  Av: Ehrenmark, Torsten
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1979
  Klassifikation: Geografi
  Finns som: Bok
 4. Alla tider

  Undertitel: en världshistoria
  Av: Henrikson, Alf
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1997
  Klassifikation: Historia
  Finns som: Bok
 5. Från New York till Lönneberga

  Undertitel: en bok om Björn Berg
  Av: Willemark, Kajsa
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Konsthistoria
  Finns som: Bok

Berättar med kontraster

Skrivet av: Hans Millgård

I Eva Lindströms böcker gäller det att ha ögonen med sig, då bilden kan berätta oändligt mycket mer än texten. Men även för denna framgångsrika illustratör och författare var vägvalen inte alltid solklara.

Olle Eksell – reklamkonstnär

Skrivet av: Anna Sahlén

Hans yviga illustrationer förmedlar glädje och lekfullhet. Olle Eksell var en förgrundsfigur för svensk formgivning som lät sin entusiasm prägla sina skapelser.

"Jag mår bra av att rita"

Skrivet av: Anna Sahlén

Att rita är ett behov som är lika basalt som att äta eller sova för Stina Wirsén. Hennes uttrycksfulla illustrationer syns i Dagens Nyheter och i barnböcker men numera också på frimärken och lampor.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Hans Millgård den 28 maj 2012