Bitar av mig själv

Om det finns någon som skulle kunna kalla sig Käringen mot strömmen, förutom Bang, måste det absolut vara Gun-Britt Sundström.

Där står hon kvar och viftar med sitt gamla vänster-plakat i snålblåsten, medan de marknadsanpassade och de som gjort avbön pekar finger i smyg: "Se där, en gammal övervintrare från 60-talet. "Men det som var rätt och riktigt på 60-talet är rätt och riktigt även idag, menar Gun-Britt.
 
I den här samlingen artiklar argumenterar hon övertygande för sin sak. Ibland får man lust att genmäla, att ropa "Men hallå där!", men ofta finns det rim och reson i hennes resonemang. Det bästa fortskaffningsmedlet är cykeln. Och så kollektivtrafiken förstås. Varför heter det friskolor, när det borde heta privatskolor? Varför heter det Skattebetalarnas förening när medlemmarna egentligen inte vill betala skatt? Det borde väl heta Skattesmitarnas förening eller nåt sånt?
 
Visst finns ibland drag av en vänsterpuritanism som ibland kan ge läsaren en lätt smak av aska i munnen, men oftast nickar man med och erkänner: "Hon har rätt."
 
Försvarar förtalade språkpoliser
Artiklarna spänner över ett vitt fält, men många handlar förstås om ord och språk. Författaren har varit ledamot av Svenska språknämnden och suttit i Bibelkommissionen, som gjort den nya översättningen. Förvånande nog tar hon de vanligt förekommande svenska språkpoliserna i försvar, och menar att det är en förtalad grupp. 
 
Ofta är det en vardaglig situation som är utgångspunkten för hennes reflexioner. För mig fungerade boken som en serie tankepiller att intagas ett eller flera, dock inte alla på en gång. Jag läste boken med stort nöje!

Fucking Sverige

Av: Greider, Göran Tipsat av: Tommy Sundin

Jag skulle önska mig en bok om Västerbotten skriven med samma djup, bredd och driv som den Göran Greider åstadkommit om Dalarna.