Bin och människor

Årstidsbunden essäsamling som skildrar människornas syn på och skötsel av bin genom historia och nutid. Informativt och intressant.

Med värme och nyfikenhet skriver journalisten och författaren Lotte Möller om bin. Hon har själv varit biskötare i flera år. Efter ett radioreportage blev hon med bin efter att en intervjuperson gett henne två kupor.

Vidskepelser och välbefinnande

I Bin och människor går hon igenom historiska källor som visar hur människor idkat biskötsel genom tiderna. Hon lyfter dess förekomst inom kulturhistoria, naturvetenskap, medicin på ett lättsamt och informativt sätt. Här ryms praktiska råd, vidskepelser och historiens fördomar. 

Jag kan som läsare inte låta bli att förfäras av hur detta nyttodjur behandlats av oss människor. Dåtidens "svavling" framstår onödigt grym. Å andra sidan har vi skapat betydligt större problem för bin i stort i vårt moderna samhälle.

boken finns nutida reportage om konflikter kring bin och de utmaningar och hot som bina står inför exempelvis parasiter, minskad artrikedom, förändrat jordbruk och klimatförändringar. Lotte Möller skriver också om det välbefinnande som bisamhällen kan ge människor och hur nya grupper av människor idag intresserar sig för biodling, såsom yngre kvinnor. 

Fler tips

 1. Stora boken om bin

  Av: Socha, Piotr
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Ryggradslösa djur (Evertebrata)
  Finns som: Bok
 1. Ålevangeliet

  Av: Svensson, Patrik Tipsat av: Anna Sahlén

  Å ena sidan matfisk å andra sidan en symbol för något magnifikt. En fantastisk bok om en gåtfull fisk som speglar människans historia.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 27 december 2019