Bilar och sånt

En biografi av Neil Young berättad genom bilar han ägt och som kommit att påverka både hans musik och miljöperspektiv.

Neil Young är inte bara musiker. Han är dessutom en bilentusiast av rang. I den här boken får vi stifta närmare bekantskap med inte mindre än 48 bilar som Neil Young har eller har haft i sin ägo.

Bilar med själ

Bilar och sånt är också en självbiografi, så för den som har läst hans första bok, Fredsförklaring, blir det en del upprepningar. Tonvikten är ändå lagd på bilar och hans, på senare år, ambivalenta förhållande till dem. För den som följt Neil Youngs långa karriär kommer det kanske inte som en total överraskning, men att bilintresset haft en så stor betydelse i hans liv blir tydligt efter att ha läst denna bok.

Han namnger nästan varje bil,  Eldorado 59:an som pryder omslaget kallar han för ”Nanu the Lovesick Moose”, och han hävdar till och med att hans musik påverkats av de bilar han ägt genom åren: 

”Jag köpte mina bilar för att de hade en själ. Alla hade något att berätta. Jag brukade sitta i dem och känna berättelserna och sedan skriva låtar med hjälp av vad jag kände. Bilar bär sina berättelser med sig. För mig lever bilarna. Det finns inget värre för en bil än att bli åsidosatt och kvarlämnad.”

Fokus på miljön

De bensinslukande dollargrinens negativa påverkan på miljön brukade inte oroa Neil Young nämnvärt. Det var först under inspelningen av filmen Greendale 2003, som hans miljöintresse tog fart. Nu kom också omprövningens tid – planetens väl och ve rimmade illa med hans vurm för bilar. Han räknade ut hur mycket koldioxid han släppt ut i atmosfären genom alla år och blev förfärad.

Neil Young blev nästintill besatt av att söka alternativa energilösningar. Han besökte bland annat Tesla-fabriken när deras första bilar rullade ut på marknaden och blev inspirerad. Det hela utmynnade bland annat i projektet Lincvolt, en Lincoln Continental av 1959 års modell, som han byggde om till en lite miljövänligare hybrid på el & biodrivmedel. Hur det gick kan du läsa mera om i den här biografin.

Fler tips

 1. Fredsförklaring

  Tips Av: Young, Neil Tipsat av: Åke Samuelsson

  Självbiografi som ger en bild av människan Neil Young, bakom musiken och legendstatusen.

 2. Neil Youngs bästa skivor

  Artikel Skrivet av: Åke Samuelsson

  Ett urval från fyra decenniers musikskapande. Åke Samuelsson väljer sina favoriter bland Neil Youngs skivor.

 3. Born to run

  Tips Av: Springsteen, Bruce Tipsat av: Anna Sahlén

  Bruce Springsteen trollbinder lyssnaren med berättelsen om sitt liv och sina decennier som artist.

 4. Le Noise

  Tips Av: Young, Neil Tipsat av: Olle Öhman

  Kanadensisk korsbefruktning på kalifornisk mark blir det när Neil Young och Daniel Lanois jobbar ihop.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Olle Öhman den 12 november 2020