Biblioterapi och en hyllning till biblioteken

Biblioterapi. Det hörs ju på namnet vad det är, eller? Du som läsare och kanske stressad medmänniska kan hitta böcker i alla ämnen. Och den som inte orkar läsa kanske vill lyssna på en bok.

Bild: Mysticsartdesign, Pixabay
Biblioterapin uppfanns redan 1916, mitt under brinnande världskrig. På ett amerikanskt militärsjukhus märkte personalen att de inlagda soldaterna som läste skönlitteratur under sin sjukhusvistelse återhämtade sig snabbare från sina krigstrauman.

Den upptäckten kom att bli startskottet för en rörelse inom biblioteksvärlden och lite senare inom psykoterapin. Där försökte de på ett systematiskt sätt att utnyttja litteraturens och läsningens terapeutiska potential. Den terapiform som växte fram kom att gå under namnet biblioterapi.

Allt detta och mer därtill kan vi läsa i boken Biblioterapi av Cecilia Pettersson.

I Sverige är begreppet inte lika känt, men på senare år har det  börja skrivas ut "kultur på recept" för utbrända, för att människor ska må bättre och läka från stress.

Biblioteken borde alltså betraktas som apotek. För tänk vilka underbara terapiböcker som finns i hyllorna. Du som läsare och kanske stressad medmänniska kan hitta böcker i precis alla ämnen. Den som inte orkar läsa kanske vill lyssna på en bok.

Till din hjälp att hitta all denna medicin finns det hjälpande bibliotekarier som gör allt i sin makt för att just du ska hitta precis den rätta bokmedicinen. Det är inte klokt vilka skattgömmor vi äger på biblioteken.

Därför är det ju så viktigt att barn får tillgång till denna skattgömma tidigt i livet, för att förstå det viktiga i att kunna lära sig läsa och för att förstå vad och varför vi läser. Inte bara för nöjes skull utan också för att få in en vana att läsa.

Ta gärna med barnen till biblioteket och visa hur tillgängliga böcker kan vara. Du kanske hittar något till dig själv på samma gång.

Om biblioterapi

  1. Biblioterapi

    Undertitel: hälsofrämjande läsning i teori och praktik
    Av: Pettersson, Cecilia
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2020
    Klassifikation: Psykiatriska behandlingsmetoder
    Finns som: Bok
  2. Läsa, läka, leva!

    Undertitel: om läsfrämjande och biblioterapi
    Av: Ström, Nina
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2016
    Klassifikation: Bibliotekens service
    Finns som: Bok
  3. Att tiga eller att tala

    Undertitel: litteraturterapi - ett sätt att växa
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2004
    Klassifikation: Psykiatriska behandlingsmetoder
    Finns som: Bok

Våra texter

  1. Högläsningsgodis

    Skrivet av: Annika Edlund

    Annika Edlund på Grubbebiblioteket brinner för högläsning. Här bjuder hon på mängder med boktips för föräldrar och andra vuxna som har barn i sin närhet och vill väcka läs-hunger.

  2. Vägar till meningsfullhet

    Skrivet av: Maria Nordenback

    Kognitiv beteendeterapi, ACT och mindfulness är verktyg vi kan ta till när kaos präglar tillvaron och social distansering genomsyrar vår vardag. Vi tipsar om böcker som kan hjälpa dig att bevara din psykiska hälsa.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Karin Gulliksson den 7 september 2021