E-böcker och e-ljudböcker

Låna och läs e-böcker och e-ljudböcker i Biblio och andra appar.

Bild på Biblios app-logga
E-böcker är böcker med text i digital form som du läser på skärmen. E-ljudböcker är böcker som du lyssnar på strömmande eller nedladdade i din mobil, surfplatta eller dator

Du kan låna en e-bok eller e-ljudbok per sju dagar. Lånetiden är 28 dagar.

Gör så här

Ladda ner appen Biblio från App Store eller Google play.

Öppna appen och välj "Umeåregionens bibliotek".

Logga in med bibliotekskortsnummer eller personnummer + pin-kod.

OBS! Om du inte gjort det tidigare, eller om det var länge sedan sist, så behöver du även logga in en gång här på Minabibliotek.se, så att du har ett aktivt och fungerande konto här.

Du kan söka och låna direkt i appen. Du kan också välja att logga in här på Minabibliotek.se för att söka och låna. De böcker du lånar på Minabibliotek syns direkt i Biblio och du öppnar och läser dem där.

Biblio finns på svenska, finska, engelska och arabiska. Vilket språk du har i din app är beroende på vilken inställning din enhet har.

Lyssna på e-ljudböcker i datorn

Logga in på Minabibliotek. Sök upp den bok du vill låna. Klicka på knappen "Låna". Nu öppnas spelaren och uppläsningen startar.

För att fortsätta lyssna på en redan lånad bok, gå till Mina lån under Mina sidor och klicka på Fortsätt lyssna.

Läs e-böcker i webbläsaren

Många e-böcker går att läsa strömmande direkt i webbläsaren. Då behövs inget särskilt program eller app. Vilket format en bok har anges i posten under rubriken "Finns i dessa format". 

Logga in på Minabibliotek, låna e-boken och klicka på "Läs i webbläsaren".

Läs i en annan app eller program

Vill du läsa i en annan app än Biblio på din mobil eller surfplatta eller om du vill läsa e-boken nedladdad på dator hittar du instruktioner under Ladda ner e-böcker.

Kom igång

På biblioteket hjälper vi dig gärna om du vill lära dig att låna e-böcker och e-ljudböcker. Du kan boka en tid på ditt närmaste bibliotek för att få hjälp eller använda bokningsformuläret Kom igång med e-böcker.

Dina e-lån

Dina lånade e-böcker hittar du under "Mina sidor". Hit går du för att fortsätta läsa en bok i webbläsaren. Härifrån kan du också ladda ner en redan lånad bok, till exempel om den inte skulle dyka upp i ditt läsprogram, om du använder att annat läsprogram än Biblio.

Lånetid och antal

Du får låna två e-böcker eller e-ljudböcker var sjunde dag. Lånetiden är 28 dagar och det går inte att avsluta ett lån i förtid. Tyvärr finns det en begränsning för hur många e-böcker biblioteken kan låna ut. Det kan innebära att det ibland kanske inte går att göra e-lån även fast din kvot inte är uppnådd.

Varför finns inte alla böcker på biblioteket?

Många titlar existerar inte som e-böcker eller e-ljudböcker. Förlagen bestämmer också vilka som biblioteken får låna ut av de som finns. Biblioteken kan också välja bort titlar, till exempel om de är för dyra.

Så fungerar appen Biblio

Gå vidare till Publizon.com för att se en video om Biblio

Aktuellt

 1. Ett e-lån per vecka

  Från och med den 1 februari 2024 ändras gränsen för antalet möjliga e-lån. Nu kan du låna en e-bok eller e-ljudbok per vecka.

Läs mer

 1. Ladda ner e-böcker

  Du kan ladda ner e-böcker till din mobil, surfplatta eller dator som du sedan kan läsa utan att vara uppkopplad. Så här gör du.

 2. Felsökning vid e-lån

  Här är några vanliga fel som kan uppstå vid e-bokslån och tips på hur de kan lösas.

 3. Kom igång med e-böcker

  Boka gärna en tid så visar vi hur du gör för att läsa e-böcker eller e-ljudböcker på din dator, läsplatta eller mobil.

 4. Bläddra

  E-böcker på samiska, meänkieli och romani chib i en app.

 5. Världens bibliotek

  Vill du läsa böcker på ett annat språk än svenska? På Världens bibliotek finns e-böcker och e-ljudböcker på flera olika språk, helt gratis.

 6. Tips på e-böcker

  Leta efter e-böcker och få tips, se topplistor och listor på nya e-böcker för vuxna. Söker du en speciell titel eller författare, använd sökfältet.

 7. Tips på e-ljudböcker

  Leta efter e-ljudböcker och få tips, se topplistor och listor på nya e-ljudböcker för vuxna. Söker du en speciell titel eller författare, använd sökfältet.

Ladda ner Biblio

För Ipad/Iphone: Biblio

För Android: Biblio

Läs mer om våra e-tjänster

 1. E-biblioteket

  Med ditt bibliotekskort kan du låna böcker eller läsa tidningar utan att komma till biblioteket. Här kan du läsa om de digitala resurser vi erbjuder.