Bibblix: en bok-app för barn

Du kan läsa upp till fem böcker i veckan med Bibblix. Det är en läs- och tips-app för smarta mobiler och surfplattor. Varje vecka fylls Bibblix på med nya böcker och tips.

Bild: Bibblix.se
I Bibblix kan du hitta en bra bok på olika sätt.
Bibblix är en app med böcker och lästips, för dig som vill läsa på fritiden. Det finns mer än 2000 böcker att välja bland. Den är gjord för dig som är 6 till 12 år, men det finns också många ungdomsböcker att läsa i appen.

Bor du i Umeå kommun kan du använda Bibblix. Då får du låna upp till fem böcker i veckan i appen. Varje lånad bok ligger kvar i fyra veckor. 

Hitta en bok

Du kan hitta en bok i Bibblix på olika sätt. Kolla i nyhetslistan eller månadens temalista, välj ett särskilt ämne eller ålder. Letar du efter en speciell bok skriver du vad den heter i sökrutan. Du kan också skriva in författarens namn.

Läs direkt i Bibblix

I Bibblix finns många böcker att läsa direkt. Du kan provläsa någon sida innan du lånar boken. Det här går bra på olika sorters mobiler och surfplattor.

Listor

En annan bra sak: du kan göra listor i Bibblix. Ifall du hittar en bok som du vill läsa senare. Eller om du vill komma ihåg vilka böcker du har läst.


Kom igång

Gör så här

Ladda ner appen Bibblix från Google Play eller App store. Den är gratis och du kan ha den i en smart mobil och på en surfplatta.

Bibliotekskort och pin-kod

För att kunna använda Bibblix behöver du ditt bibliotekskort och den pin-kod du använder när du lånar böcker på biblioteken. Prata med bibliotekspersonalen om du vill ha hjälp med inloggning.

Skapa en profil

Bild: Bibblix.se
Skapa din egen profil, med bild. Du kan också ställa in ålder.

Öppna Bibblix. Klicka på den gröna pricken där det står Ny användare. Välj en profilbild och skriv in ditt namn eller ett alias, klicka på spara.

Nu ska du skriva in ditt bibliotekskortsnummer. Det finns på baksidan av ditt bibliotekskort. Skriv alla siffror och bokstäver efter varandra, utan mellanrum.

I nästa ruta skriver du in pin-koden du använder för att låna på biblioteken. Klicka på spara.

Växla användare och ställ in ålder

Nästa gång du öppnar Bibblix på samma surfplatta eller mobil är det bara att klicka på din profil. Du kan också logga in med samma bibliotekskort och profil på flera olika plattformar.

Det går bra att logga in med flera bibliotekskort och profiler på en och samma plattform. Då kan du klicka på växla profil när du vill byta.

Om du vill kan du ställa in en särskild ålder för din profil. Då blir dina sökningar styrda till böcker för den åldern.

Låna och läs

Bild: Bibblix.se
Läs mer om en bok och låna om du vill läsa den.

Det finns flera sätt att hitta en bra bok i Bibblix. Kolla i nyhetslistan, eller sök bland böcker på ett särskilt tema. Du kan också skriva in namnet på en bok eller en författare i sökrutan.

När du hittar en bok du vill läsa - klicka på den. Då får du veta vad den handlar om, hur många sidor den har och om den har bilder. Om boken hör till en serie får du veta vilken bok som kommer före och efter.

De flesta böcker kan du läsa direkt i Bibblix. Ofta får du provläsa några sidor innan du måste låna boken för att kunna läsa vidare. De böcker du har lånat syns i din profil.

Hundratals boktips

I Bibblix finns det också tips på böcker som du kan låna på ditt vanliga bibliotek. Böcker som bara finns i pappersformat. Kolla i katalogen här på Minabibliotek om du vill hitta en sådan bok.

Några nyheter våren 2022

I den senaste versionen av Bibblix kan du växla mellan ljust och mörkt läge. Du kan förstora texten överallt i appen. Det är tydligare färgkontraster i den nya versionen. Att använda ett externa tangentbord fungerar bättre än förut.

Frågor och hjälp med problem 

På Bibblix webbsida finns svar på några vanliga frågor.

Om du behöver hjälp med appen kan du mejla till Bibblix support.