Bibblix: en bok-app för barn

Bibblix är en tips- och läs-app för smarta mobiler och surfplattor. Den är gjord för dig som är 6 till 12 år, men det finns också många ungdomsböcker. Varje vecka fylls Bibblix på med nya tips och böcker.

Du som bor i Umeå kommun kan använda Bibblix. Det är en app med lästips och böcker, för dig som vill läsa på fritiden. Nu finns det en ny version av Bibblix.

I Bibblix kan du hitta en bra bok på olika sätt.

Hitta en bok

Du kan hitta en bok i Bibblix på olika sätt. Kolla i nyhetslistan eller månadens temalista, välj ett särskilt ämne eller ålder. Letar du efter en speciell bok skriver du vad den heter i sökrutan. Du kan också skriva in författarens namn.

Läs direkt i Bibblix

I Bibblix finns många böcker att läsa direkt. Du kan provläsa någon sida innan du lånar boken. Det här går bra på olika sorters mobiler och surfplattor.

Listor

En annan bra sak: du kan göra listor i Bibblix. Ifall du hittar en bok som du vill läsa senare. Eller om du vill komma ihåg vilka böcker du har läst.


Kom igång

Gör så här

Bibblix-appen.

Ladda ner appen Bibblix från Google Play eller App store. Den är gratis och du kan ha den i en smart mobil och på en surfplatta.

En ny version av Bibblix kom strax före påsk. Har du appen sedan förut måste du uppdatera den.

För smarta mobiler och surfplattar med Ios (Iphone och Ipad) är det bara att följa instruktionerna i appen och på Apple store.

Har du istället en surfplatta eller smart mobil med Android, klickar du på uppdatera i Bibblix-appen. på Google play klickar du Avinstallera och sedan Installera och till sist Öppna.

Fem lån i veckan

Bor du i Umeå kommun kan du logga in i Bibblix. Då får du låna och läsa fem böcker i veckan. Varje lån har du i fyra veckor. Böckerna du lånar syns på din profilsida.

För att logga in behöver du ditt bibliotekskort och den pin-kod du använder när du lånar böcker på biblioteken. Prata med bibliotekspersonalen om du vill ha hjälp med inloggning.

Skriv in namn eller alias, välj en profilbild och lägg in bibliotekskort.

Skapa en profil och logga in

Öppna Bibblix. Klicka på figuren högst upp till höger. Skriv in ditt namn eller ett alias.

Klicka på pennan vid figuren. Nu kan du välja en profilbild. Den kan du byta när du vill.

Klicka på knappen "Lägg in lånekort". I rutan under "Lånekortsnummer" skriver du in numret som finns på baksidan av ditt bibliotekskort. Skriv alla siffror och bokstäver efter varandra, utan mellanrum.

I rutorna nedanför skriver du pin-koden du använder för att låna på biblioteken. Klicka på knappen "Ok".Låna och läs

Leta reda på en bok som du vill läsa. Klicka på den så får du veta mer om den. Har boken en grön knapp med en symbol som ser ut som en surfplatta, med orden "Läs boken", då kan du läsa den direkt i Bibblix. Klicka på knappen så öppnas boken.

Oftast får du provläsa några sidor, innan du måste låna boken för att läsa vidare. Förut hade alla tre fria lån i Bibblix, men nu måste du logga in för att låna.

Böcker med en symbol som ser ut som en surfplatta och orden Läs boken, kan du läsa direkt i Bibblix.
Hundratals boktips

I Bibblix finns det också tips på böcker som du kan låna på ditt vanliga bibliotek. Böcker som bara finns i pappersformat. Kolla i katalogen här på Minabibliotek om du vill hitta en sådan bok. 

Frågor och hjälp med problem

På Bibblix webbsida finns svar på några vanliga frågor.

Om du behöver hjälp med appen kan du mejla till Bibblix support.