Berlin

Inom rockhistorien finns en exklusiv skara av produktioner som det vilar ett särskilt skimmer kring. Skivor som förutom sin kvalitet även kännetecknas av oskingrade myter och speciella omständigheter runt tillkomsten. "London Calling" av The Clash och Pink Floyds "The Wall" är några verk som kan nämnas.

Av: Reed, Lou
Språk: Engelska
Publiceringsår: 1998
Låna
Till denna begränsade skara kan utan tvivel tilläggas "Berlin" av Lou Reed, utgiven 1973. På nytt aktuell då Reed under sommaren valt att återuppliva musiken för en Europaturné.

Inte så att den rönte någon större uppskattning när den kom ut. Föregångaren, den slimmade "Transformer", blev en stor framgång och både fansen och kritikerna förväntade sig mer av samma recept. Istället fick de en bombastisk temaplatta med körer, blåsinstrument och specialeffekter. Varumärken för mega-producenten Bob Ezrin som specialanlitades av Reed för "Berlin".

Inte heller den dystra och deprimerande stämning som löpte som en röd tråd genom skivan, hälsades med något större jubel. Skivans tema, ett par Berlinynglingars gradvisa nedgång i knarkträsket, hade en intressant parallell i verkligheten. Både Reed och Ezrin var starkt drogberoende vid tidpunkten för inspelningen och åtminstone för Ezrin förefaller skivans tema ha haft en renande effekt i och med att han kort efter inspelningen frigjorde sig från sitt heroinbegär.

I likhet med andra legendariska skivor cirkulerar det en hel del märkliga rykten kring tillkomsten av "Berlin". Det sägs bland annat att Ezrin, för att få fram realistiska barnskrik, skulle ha lurat sina egna barn att mamman lämnat dem och sedan spelat in effekterna. Den sortens detaljer, sanna eller inte, har definitivt bidragit till mytbildningen kring skivan.

En lustig detalj kring skivan är att Reed aldrig hade varit i Berlin. Inte heller reste man dit för att göra något ground research. Skivan spelades in i London i en introvert drogdimma. Detta har dock inte hindrat den från att inta sin rättmätiga plats bland rockens klassiska produktioner.
 

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Lennart Kihlberg den 28 juni 2007