Beröringen

”Så fort det ringer på dörren förstår jag att pappa kommer dö i dag.” Så börjar ungdomsromanen om 16-åriga Elin. Efter det är det omöjligt att sluta läsa.

Elin är 16 år och bor isolerad i en liten lägenhet i Umeå med sin pappa. Han har alltid sagt att hon föddes med en förbannelse. Alla hon rör vid dör. Därför måste de hålla sig för sig själva. När det oväntat ringer på dörren vet Elin att allt är på väg att förändras.

Att bryta isoleringen

Våldsamt kastas jag in i Elins värld. Hon har fått koll och lärt sig mycket genom sin pappa och via internet. Samtidigt har hon aldrig varit utanför bostaden på allvar och definitivt inte på egen hand.

Elin är förvirrad och stressad över hur hon ska hantera sin förmåga. Alla omkring henne lever ju i direkt livsfara. Om beröringen nu är verklig. Eller har hennes pappa bara hittat på allt? Elins tankar, tvivel och känslor går helt i spinn när hon börjar på Midgårdsskolan och för första gången ska umgås med andra 16-åringar.

Högt tempo och igenkänning

Första delen av boken är otroligt häftig. Tempot är högt och det är vansinnigt spännande. Inget är egentligen riktigt vad man tror och jag får omvärdera Elin och de andra karaktärerna om och om igen. Andra delen börjar lite lugnare, men det är bara en kort andhämtning innan det brakar loss igen. Det går inte att förutse vad som ska hända härnäst.

För en läsare som känner Umeå blir det en extra, nästan filmisk dimension att läsa boken eftersom den utspelar sig här i stan under vintern. Författaren Gustav Tegby  är noga med detaljerna och det är lätt att känna igen sig i miljöer som Norrlands universitetssjukhus och Midgårdsskolan.

Jag rekommenderar Beröringen till alla som vill ha en riktigt spännande, tankebändande bok med högt tempo. Med lagom mycket magi i det realistiska. Från15 år och uppåt.