Berättaråret över för Vindelns kommun

Året som berättarkommun i Västerbotten 2019/2020 är nu över för Vindelns kommun och budkaveln är överlämnad till efterträdaren Storumans kommun. Det blev ett bra, och förhoppningsvis inspirerande, år trots omständigheterna.

Vindeln årets berättarkommun - budkaveln Foto: Åza Sjöstam
Marianne Folkedotter, berättarantikvarie Västerbottens museum, Pär Röckner, Sorsele kommun, kultur- och fritidschef Malin Bjurén och kommunalrådet Mathias Haglund, båda Vindelns kommun samt Robert Herrala, avdelningschef Nordiskt berättarcentrum, samlade under berättarårets kick off på Vindelns hembygdsgård 31 augusti 2019.
Årets berättarkommun i Västerbotten är en satsning för att stärka berättandets betydelse i hela länet. Det anordnas av Nordiskt berättarcentrum och Västerbottens museum, i samarbete med respektive berättarkommun.

"Tagna på säng"

Hösten 2019 och våren 2020 var det Vindelns tur. Malin Bjurén, kommunens kultur- och fritidschef, berättar att hon och Catarina Henfridsson, biblioteksansvarig, blev mer eller mindre ”tagna på säng” när de fick frågan i februari 2019 om att bli berättarkommun i augusti samma år.
 
– Den spontana tanken var "de menar nästa år!". Men nej, så var det inte. Frågan fick vi i februari och det skulle börja i augusti/september samma år. När förskräckelsen lagt sig och vi hade funderat lite, så var svaret enkelt, klart vi ville vara med! säger Malin Bjurén.

Många planer gav fina arrangemang

Planerna var många i början och under hösten 2019 genomfördes många fina arrangemang med en kick off som start i samband med Hembygdsgårdens bygde- och skördemarknad i augusti.

Hösten fortsatte med föreställningar, berättarkafé, workshops med tema livsberättelser och en ordfördelarutbildning. Renforsskolans elever arbetade med berättande på olika sätt tillsammans med proffsen från Nordiskt berättarcentrum och Västerbottens museum.

Catarina Henfridsson berättar att bibliotekets kulturarrangemang under berättaråret har haft berättandet som utgångspunkt i alla programpunkter. Under höstens första Barnens bibliotek fick till exempel ett 80-tal barn och föräldrar följa med gudinnan "Skade den glade" på en hisnande resa genom olika tider, historiska sanningar och mytologiska fantasier. 

Teater och Osebol

Marit Kapla Foto: Åza Sjöstam
Marit Kapla vid sitt besök på Vindelns bibliotek 12 mars 2020.

Tillsammans med teater Soja och Fridas café anordnade biblioteket en Afternoon tea(ter) i mörkaste oktober. "Minnesbilder - berättelser och sånger från en uppväxt i Södra Norrlands kustland", hette föreställningen. Åhörarna fick följa med Jan Boholm på en resa genom 1960- och 1970-talen. Samtidigt som de bjöds på ett fantastiskt buffébord med kallskuret, scones, kakor och andra munsbitar till teet.

I mars gästades Vindelns bibliotek av Augustprisvinnaren Marit Kapla, som berättade om sin bok Osebol. Trots det vemodiga i berättelsen blev det ändå en härlig kväll med många skratt. Marit Kaplas besök blev berättarårets sista arrangemang. Tanken var att våren skulle fyllas på med fler roliga arrangemang och aktiviteter och en stor final skulle avsluta allt.

– Men så blev vi tagna på säng en gång till! fortsätter Malin Bjurén. Den här gången var det inte något positivt. Alla har vi berörts, hela samhället har berörts. Jag säger bara Covid-19. Vilket elände. Vi fick helt enkelt dra i handbromsen och avvakta. Vi väntade ända fram till slutet av maj, då insåg vi att inget kommer vara sig likt 2020.

Snopen avslutning men bra ändå

Avslutningen blev alltså aningen snopen och inte som planerat. Det blev en webbsänd Grand final digital, från Forum i Vindeln den 10 oktober, som bjöd på ett fint program med smakprov och minnen från berättaråret. Mångsysslaren Malin Jakobsson var konferencier och guidade gäster och tittare genom programmet. Musikskolan deltog genom vacker sång av Dina Stjärnbäck ackompanjerad av Palle Lindgren.

– Även fast våren inte riktigt blev som vi hade tänkt oss så hoppas vi att berättaråret ändå gett inspiration till alla som vill utveckla och öka berättandets betydelse på den egna hemorten, avslutar Catarina Henfridsson. Hon tipsar om att berättaråret finns sammanfattat och dokumenterat i ett temanummer av Vindelns egen kulturtidskrift, Röster från Vindeln, nummer 43, 2020.

Vindelns kommun vill också passa på att önska Storuman ett stort lycka till som ny berättarkommun hösten 2020 – våren 2021.

Se filmen från avslutningsfesten

Våra texter

  1. Afternoon book tea i Vindeln

    Skrivet av: Catarina Henfridsson

    Biblioteket i Vindeln anordnade i februari 2019 ett uppskattat "Afternoon book tea". Monica Lindgren, boktipsare i Go'kväll, berättade om böcker med både spännande, humoristiskt och sorgligt innehåll.

  2. "Vindeln var det första jag tänkte på"

    Skrivet av: Åza Sjöstam

    Jimmie Öbom bor i Stockholm, men valde Vindeln som miljö för deckaren Träskpolisen. Träskpolisen handlar om Stockholmspolisen Malin som flyttar till Vindeln och stöter på nya spår i ett tio år gammal försvinnande.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åza Sjöstam den 11 november 2020