Benvittring

I flera decennier har någon tystat vittnen. Dödsfall och försvinnanden har avskrivits som självmord och olyckor.

Med en bunt papper, en blomsterkrans och sin hund besöker den åldrande änklingen Helge Lundin en strandremsa vid en klippa i Stenvik. Nu är det är dags att ställa historien till rätta. Men det finns någon som inte vill att en sedan länge begravd sanning ska komma fram, någon som hotfullt betraktar Helge från ovan. 

Bleknade minnen

Gerlof Davidsson bor på ett äldreboende. Kroppen sviker honom alltmer men huvudet har han med sig. Han lägger fortfarande märke till saker. När broderns barnbarn tillika kriminalinspektören Tilda kommer på ett av sina besök frågar Gerlof henne om ett muller, kanske ett ras, han hörde när han besökte sin stuga i Stenvik häromdagen. 

När polisen på platsen hittar ett gammalt skelett iklädd resterna av en gammal tröja dras Gerlof ännu mer in i fallet. Tröjan har han inte sett på 50 år och han börjar nysta i ledtrådar och bleknade minnen, men det som gömts i sand för flera decennier sedan sätter fortfarande skräck i de få vittnen som finns kvar. 

Dåtid och nutid

Johan Theorin återkommer med en fristående deckare om Gerlof Davidsson efter ett decennium. Kvartetten, som nu blivit en kvintett, inleddes med Skumtimmen och är en bra samling svenska spänningsromaner som förenar 1900-tals historia med nervkittlande mordmysterier och bra berättelser

Benvittring är inget undantag. Liksom tidigare historier är det en deckargåta som växer fram i samspelet mellan dåtid och nutid. Välskrivet och spännande. 

Våra texter

 1. Skumtimmen

  Tips Av: Theorin, Johan Tipsat av: Kristina Andersson

  När Jens är 6 år försvinner han spårlöst från Alvaret på Öland. Dimman ligger tjock. Trots intensivt letande återfinns aldrig kroppen.

 2. Nattfåk

  Tips Av: Theorin, Johan Tipsat av: Anna Sahlén

  En Stockholmsfamilj flyttar in i en öländsk villa med gamla anor och en mörk historia.

 3. Blodläge

  Tips Av: Theorin, Johan Tipsat av: Helen Forsberg

  Johan Theorins tredje deckare som utspelar sig på Öland. Han sviker inte denna tredje gång heller. Det är lika spännande, sugande och mystiskt som i tidigare böcker.

 4. Rörgast

  Tips Av: Theorin, Johan Tipsat av: Anna Sahlén

  Det är inte bara semesterfirare och sommargäster som återvänder till Öland sommaren 1999.

 5. En öländsk författare från Bergslagen

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Med fyra spänningsromaner och en novellsamling som utspelar sig på Öland har Johan Theorin etablerat sig som en öländsk författare. Öns miljöer, berättartradition och historia präglar hans skrivande.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 4 april 2022