Benjamin vann skrivartävling

Flykt var temat för Krumelurs skrivartävling hösten 2016. Att fly in i fantasins värld, det skriver Benjamin Giunti Fällman om i sin vinnande berättelse "Helmers underliga resor". Minabibliotek.se har intervjuat honom.

"Med humor, inlevelse och glimten i ögat, har pristagaren med ett målande språk skrivit en berättelse om hur flykten till fantasins värld kan förgylla den grå vardagsverkligheten." Så lyder juryns motivering för vinnarnovellen i höstens skrivartävling på temat flykt.

Bilden visar Benjamin Giunti Fällman som tar emot pris och diplom.
Benjamin Giunti Fällman vann skrivartävlingen 2016. Foto: Åsa Zetterström.
Helmers underliga resor heter berättelsen och den är skriven av Benjamin Giunti Fällman. Han är 11 år, och går på Mariehemsskolan i Umeå.

Grattis Benjamin, vad tänkte du när du fick veta att du hade vunnit skrivartävlingen?
– Jag kände mig väldigt glad eftersom jag hade jobbat väldigt mycket med min berättelse. Det kändes som om jag äntligen hade uppnått någonting viktigt och jag var väldigt stolt.

Hur gick det till när du skrev din berättelse?
– Jag delade upp arbetet på olika dagar och jag följde de tips som man fick i skrivartävlingens broschyr. Efter första dagen där jag kom på idén och innehållet i stora drag fortsatte jag att skriva en bit varje dag så länge jag orkade och sen blev den klar.

Hur kom du på vad du skulle skriva om och hur du skulle lägga upp historien?
– Jag kom på historien eftersom jag själv har ADHD och då har jag egen erfarenhet av det jag skriver om. Jag hade en struktur och först skrev jag det som kom i mitt huvud för att få alla idéer på pappret. Sen gick jag tillbaka till det jag hade skrivit och försökte addera spännande beskrivningar så att läsaren skulle leva sig in i texten mer.

Tror du att du kommer skriva något mer?
– Ja! Definitivt! Det tycker jag är roligt och givande även om det är ganska krävande också.

Skrivartävlingens tema var flykt. Vad läser du själv för sorts böcker?
– Jag läser mest mangaböcker och fantasyböcker. Senaste boken jag har läst heter "Chon Chon Blu" och handlar om en snäll och hjälpsam man från Kina som är med om många olika äventyr.

Prisutdelning med Petter Lidbeck

Bilden visar Benjamin Giunti Fällman och Petter Lidbeck.
Benjamin Giunti Fällman och Petter Lidbeck. Foto: Anna Östman.

Tävlingen anordnades av Krumelur - föreningen för unga ord i norr. Prisutdelning var det samtidigt som författaren Petter Lidbeck besökte Umeå stadsbibliotek, torsdag 17 november 2016. Han läste upp den vinnande texten för publiken.

Förutom äran fick Benjamin ett pris på 500 kronor, fina prisböcker, choklad och en Krumelurtröja.

Föreningen Krumelur ordnar en skrivartävling varje höst. Den här gången var tävlingen öppen för årskurs 5 och 6.


Läs Benjamins berättelse

  1. Helmers underliga resor

    Skrivet av: Åsa Zetterström

    Benjamin Giunti Fällman har skrivit det vinnande bidraget i skrivartävlingen på temat flykt, hösten 2016. Här kan du läsa hans berättelse.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Åsa Zetterström den 25 november 2016