Befriaren

En deckare med ingredienser som religiös fanatism och sociala missförhållanden.

Av: Martin, Tina N
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2021
Låna

Poliserna Idun Lind och Calle Brandt vid Luleå-polisens enhet för grova brott har ett mord och en kidnappning att utreda. Båda brotten har skett i Boden, ett brukssamhälle med stora sociala skillnader, vilket skildras främst genom beskrivningen av hur deckarens olika karaktärer bor.

Allt eftersom brottsutredningarna fortlöper i nutid får läsaren ta del av olika personers livsöden genom deras egna berättelser. Berättelserna verkar vara isolerade historier, men jag som läsare börjar förstå att de hänger ihop allt eftersom poliserna Lind och Brandt hittar bevis kring de två brotten.

Barns utsatthet

De människoöden som träder fram är alla genomgående tragiska och skildrar hur barn kan blir offer för de vuxnas medvetna eller omedvetna val och ibland även deras uteblivna handlingar.

Kapitlena är korta och språket läsvänligt. Eftersom du som läsare vet mer om de inblandande personernas bakgrund än de utredande poliserna, har du fördel när det gäller att lista ut motiv och gärningsmän till de två brotten. 

Författarens huvudsyfte med boken är framför allt att presentera  och problematisera de motiv som ligger bakom brotten.

Författaren Tina N Martin är bosatt i Boden där berättelsen tilldrar sig och det är lätt att känna igen sig i det norrbottniska landskapet. Förlaget och författaren har utlovat en fortsättning på denna debut, en fortsättning med poliskollegorna Lind och Brandt.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maria Nordenback den 28 januari 2022