Batman: a death in the family

Spoiler: det går illa för Robin

Av: Starlin, Jim
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2011
Låna

Jag blev tacksam när detta spännande inköpsförslag dök upp på biblioteket. Albumet Batman: a death in the family har en intressant historia. I slutet av 1980-talet genomgick figuren Batman en förändring. Här i Sverige blev den högst påtaglig då "Läderlappen" fick det tuffare namnet "Batman" i samband med de nya berättelserna. 

En mörkare Batman

Den nya Batman var mörkare, serierna mer förankrade i verkligheten. Året efter kom också Tim Burtons film att skapa någon sorts Batmanfeber. Robin blev dock lite av ett problem för Batmans nya image och i ett lite bisarrt tilltag fick faktiskt läsarna i USA ringa in och rösta huruvida figuren skulle överleva Jokerns hårdhänta behandling. Resultatet blev nog inte vad Robin hade väntat sig.

Historien kom att bli en viktig del av framtida Batmanserier och flera moderna titlar anspelar på den, exempelvis Scott Snyders serie med samma namn samt Batgirl: a death in the family av Gaildet Simone

Barn av sin tid

Kanske är serien lite för mycket ett barn av sin tid för att den ska passa riktigt alla. Den är skriven under en tid när USA och Iran var allt annat än såta vänner. Jokern allierar sig med dåvarande diktatorn Khomeini. Stora delar av berättelsen utspelar sig i öknen där Robin, Jason Todd, letar efter sin mor. Jokern håller också ett tal inför FN som går sisådär. 

Jag är uppvuxen med Jim Aparos teckningsstil och accepterar den, men inte så mycket mer. Ett litet plus är också att upplagan innehåller omslagen av Mike Mignola, vilka är riktiga konstverk.

Som en serieälskande bibliotekarie är jag ändå glad över att ha detta album på biblioteket.

Fler tips

 1. Batman: the Dark Knight strikes again

  Av: Miller, Frank Tipsat av: Tommy Bildström

  Uppföljaren till mästerverket The dark knight returns som blev hatad av många, men älskas av undertecknad.

 2. Superman/Batman 1

  Av: Loeb, Jeph Tipsat av: Tommy Bildström

  En asteroid från Krypton är på väg mot jorden. USAs president, Lex Luthor, anklagar Superman och sätter ett pris på hans huvud. Ett både episk och personligt serieäventyr i en 1970-talsstil som förhoppningsvis också tilltalar den nya generationen.

 3. Batman: The dark Knight returns

  Av: Miller, Frank Tipsat av: Tommy Bildström

  En amerikansk serieklassiker där den åldrande och alkoholiserade Batman ställs mot Superman.

 4. Superman: Red son

  Av: Millar, Mark Tipsat av: Tommy Bildström

  Ett rymdskepp med ett spädbarn från planeten Krypton landar i... Ukraina? I Mark Millars berättelse får vi möta en alternativ version av mannen av stål.