Baronens hemlighet

Den åldrade inbrottstjuven "Baronen" väljer numera sina tillslag med omsorg. Endast de verkligt rika väljs som offer, dels för att bytet naturligtvis blir bättre, men också för att inbrottet inte kommer att anmälas eftersom bytet sannolikt redan var stulet.

Baronens specialitet är konst och antikviteter. Under ett inbrott hos en maffiaboss hittar Baronen något som han tror är en mycket välgjord kopia av Rembrandts "Egina" som i original hänger på museet i S:t Petersburg. Han tar med sig tavlan utan att ana att den är äkta.

Utsatthet i ett söndrat samhälle

 
Den här kriminalromanen utspelar sig i S:t Petersburg några år efter Jeltsins maktövertagande. De sociala klyftorna är enorma. Några har på kort tid skaffat sig oerhörda tillgångar och dessutom stort inflytande i landets administration och rättsväsende. Polisen är korrumperad och ingen vet vem man vågar lita på.
 
I den här miljön börjar journalisten Andrej att nysta i Baronens historia. Ryssland håller på att tömmas på sina konstskatter och antikviteter, och de inblandade finns i samhällets nya ekonomiska elit. Mäktiga personers intressen hotas, och i det sammanhanget väger en journalists liv mycket lätt.
 
Liksom i Andrej Konstantinovs utmärkta roman Dödlig trojka från förra året, så skildras här på ett mycket initierat sätt ett samhälles totala sönderfall. Maffian har sina tentakler långt in i rättsapparaten, de poliser och åklagare som inte agerar utifrån detta gör det med livet som insats.
 
Andrej Konstantinov skildrar de små människornas totala utsatthet och ensamhet i ett samhälle som har givit upp inför den ekonomiska elitens herravälde över hela samhällsapparaten. Det är en mycket spännande och samtidigt sorglig bok som kan rekommenderas till alla samhällsintresserade thrillerälskare.
 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 24 november 2006