Barntjuven

Det här är en av 1990-talets bästa filmer, en mänsklig roadmovie med starkt socialt patos. Den handlar om en polisman som ska transportera två syskon genom Italien.

Filmen börjar med en razzia där barnens mor grips för att ha tvingat elvaåriga Rosetta till prostitution. Polismannen Antonio får sedan uppdraget att eskortera flickan och hennes lillebror Luciano till ett barnhem på Sicilien. Resan, som inte går helt enligt planerna, blir känslomässigt omtumlande för alla tre.
 
En vardagsnära, nästan dokumentär, känsla präglar stora delar av filmen. Det gör att man som åskådare bygger upp en stark sympati för karaktärerna. De känns som äkta människoöden. Historien är mycket gripande utan att vara ett dugg sentimental.
 
Den unge karabinjären gestaltas mycket skickligt och finkänsligt av Enrico Lo Verso, en av Italiens mest kända skådespelare. Men det är nog de två barnens rolltolkningar som är mest imponerande. Filmen rekommenderas varmt.

Ett rum i våra hjärtan

Tipsat av: Robert Rösth

Giovanni är psykoanalytiker och hjälper dagligen människor med personliga problem. Men när han själv hamnar i en kris står han nästan handfallen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Robert Rösth den 30 januari 2007