Barnen på Svartbäckens sanatorium

Första dagarna på sommarlovet brukar vara helt underbara. En oas av ljuva soldagar framför sig. Men för Saga är den här sommaren inte alls som vanligt.

Saga sitter på ett skakigt tåg, mår illa och allt känns olustigt. Hon ska vara med sin farfar hela sommaren, farfar som hon inte känner. Han är en berömd skräckförfattare, och efter många år i London har han nu flyttat hem till Sverige och Svartbäcken av alla ställen. Ett kort till jul och ett till födelsedagen, så intresserad har han varit.

Pappa är död, mamma ska jobba i Norge hela sommaren och kompisarna är bortresta. Farfar har motvilligt lovat att hans 13-åriga sondotter får bo i hans stora hus i en liten håla i Dalarna. Hur kul ska det bli? Dessutom regnar det och farfar möter inte på stationen som han lovat.

Ödsligt, ensamt och läskigt

Ensam hamnar Saga rakt i en historia med läskigheter. Husets toaletter ligger i källaren, badsjön heter Blodsjön och i närheten finns ett nedlagt sanatorium och barnhem. Byn Svartbäcken andas ödslighet och Saga är inte direkt den modiga tjejen. Dessutom verkar farfar halvgalen och folkilsken, och är usel på matlagning.

Som en liten räddning finns en katt i huset, och så är det Teo som dyker upp. Han gillar att fotografera gamla ödehus. De blir kompisar. Det Saga inte vet är att det finns en kuslig hemlighet i Svartbäcken, som ska leda henne till en glömd gravplats och en död pojke som går igen.

Det här är en lagom läskig magisk och samtidigt vardagsvanlig berättelse. Gillar du böcker av Ingelin Angerborn, Katarina Genar och Kristina Ohlsson kommer du att sluka Svartbäckens sanatorium.

Boktrailer

Läs också

  1. Månfågel

    Av: Angerborn, Ingelin Tipsat av: Amanda Larsson

    Det handlar om en flicka som heter Vendela, som känner sig väldigt ensam. En fågel dyker även upp på många ställen.

  2. Röda spår

    Av: Genar, Katarina Tipsat av: Emma Sigvardsson

    Viskande röster och kusliga drömmar. Samuel snubblar över ett riktigt sommarlovsmysterium.