Barnböcker som vuxna borde läsa

Vissa barnböcker borde vara obligatorisk läsning för alla vuxna, skriver Maude Westerlund. Det finns många barnböcker som inte bara är för barn.

Böcker som är skrivna för barn i första hand kanske inte alltid bara är för barn. Jag tänker på alla dessa berörande berättelser om barn som lever med dysfunktionella föräldrar.

Ledsen kille
En tioårings lojalitet

Balladen om en bruten näsa beskriver den norske författaren Arne Svingen en kärleksfull relation mellan en pojke och hans mamma. Det dröjer en bra bit in i berättelsen innan vi som läsare anar att mamman brister i sitt föräldraskap.

Bart har lärt sig att inte förvänta sig för mycket. När hans mamma har glömt att göra middag förklarar han att han ändå inte är så hungrig. Bart är en tioårig pojke som skyler över och är solidarisk med sin mamma. Han avslöjar inte för sin mormor hur saker och ting egentligen förhåller sig, och någon pappa finns det inte att vända sig till.

Bart vet att han har fått sitt namn för att mamma vill att han ska bli en rolig tuffing. Han håller på med boxning, går på varje träning, men vill inte slåss. Ingen på skolan vet något om Bart och han har sina strategier för att inte bli utsatt.

Ingen ska få veta

Även i Endre Lund Eriksens bok Varning för Pitbull-Terje! får barn ta vuxenansvar då mamman eller pappan inte klarar det. Samtidigt ska barnen förhålla sig till kompisar och hålla fasaden uppe. I Linda Lassens bok Flaskposten sparar Stine pengar för att mamma, som är alkoholist, ska kunna åka på behandling till Island. Hon samlar tomflaskor och pantar, och ibland när hennes mamma har varit ledsen och full har Stine också stulit småpengar ur folks fickor.

Sorgsen tjej
Den brittiska författaren Jacqueline Wilson har också skrivit flera bra böcker som har teman med vuxna som av olika anledningar brister i sitt föräldraskap, till exempel Den tatuerade mamman och Lola Rose.

Hopp om förändring

Nu är det lätt att tänka att sådana här böcker bara är sorgliga och inte någonting för barn att läsa, men de berättelserna behövs och frågas också efter. Dessutom, just för att de är skrivna för barn, så finns det ljus och vändningar som öppnar för förändringar.

Taxt: Maude Westerlund, Umeå stadsbibliotek
Foto: Juanmonino/photos.com, Gerald Bernard/photos.com

 1. Balladen om en bruten näsa

  Av: Svingen, Arne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 2. Varning för Pitbull-Terje!

  Av: Eriksen, Endre Lund
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Norsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Flaskposten

  Av: Lassen, Linda
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Dansk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Den tatuerade mamman

  Av: Wilson, Jacqueline
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Lola Rose

  Av: Wilson, Jacqueline
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Varning för Pitbull-Terje!

Av: Eriksen, Endre Lund Tipsat av: Astrid Wolff Feychting

Vad skulle du göra om en storvuxen typ med pitbull-terrier sade att ni ska vara bästisar, för annars skulle du få stryk?