Barn 44

Alla som gillar att sträckläsa spännande böcker får inte missa Barn 44!

Av: Smith, Tom Rob
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2009
Låna

I Moskva 1953 härskar överallt skräcken och paranoian som växt sig starkare och starkare under Stalins utrensningar. Vem som helst kan vara angivare, och minsta felsteg kan leda till deportation - eller något värre.

Mord utan konsekvenser

Leo Demidov är en säkerhetspolis som trots sitt inre motstånd till sist tvingas inse att brott faktiskt kan begås även i Sovjet, där kriminaliteten sägs vara utrotad. Leo har kommit en barnmördare på spåren, som obehindrat kan utöva sina dåd eftersom ingen skulle komma på tanken att öppna en utredning. Den som skulle göra något sådant sprider anti-statlig propaganda och blir statsapparatens fiende.

Författaren till Barn 44, Tom Rob Smith, har gjort grundliga efterforskningar inför sin debutbok. Boken är inte bara olidligt spännande utan ger också en omskakande bild av vad som händer med människorna i ett samhälle där rädslan tagit över.

Gulag-bok som inspiration

Det är svårt att släppa boken ifrån sig medan man läser, och många av scenerna i Barn 44 kommer att stanna kvar länge i minnet.

Många med mig kommer nog också att inspireras att ta sig an Anne Applebaums storverk Gulag – de sovjetiska lägrens historia, som Tom Rob Smith använt som bakgrund till sin bok.

Ett annat boktips för den som vågar och blivit inspirerad av den kusliga världen i Barn 44 är Massmördaren av Richard Lourie. Den handlar om Andrej Tjikatilo, som efter ett decennium av ineffektivt polisarbete greps i ryska Rostov 1990. I egenskap av partimedlem gick han länge fri från misstankar, men under ytan gömdes ett mänskligt rovdjur.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 12 februari 2010