Barmark

En suggestiv och välskriven berättelse om ett nedärvt trauma.

Av: Nord, Malin
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2017
Låna

Anja bor med sin dotter Hanne i Blekmyren, en liten jämtländsk by. Hon bodde där som liten, på en plats hennes familj alltid bara haft till låns. Anjas mormor Signe hamnade i byn när hon flydde från ett tyskockuperat Norge. Signes dotter Monika växte upp i Blekmyren, med en mor vars liv gått i kras och som har fullt upp med att sörja sin man och sitt barn.

Om tillhörighet

Barmark berättas ur Signes och Anjas perspektiv. Anja har nyligen fått veta att hon och dottern måste flytta från huset i Blekmyren. Det föranleder en slags självrannsakan och vandring bakåt i sin egen livsberättelse och i sin mor och mormors. 

Parallellt får vi följa Signes tillvaro i Norge, där kriget kryper så nära att det till slut inte finns någon annan utväg än att fly. Livet som hon lämnar blir kvar i henne som en oöverkomlig sorg. 

Barmark är en berättelse om hur en tragisk livshändelse får efterverkningar i flera generationer. Om tillhörighet, ensamhet och sorg, om moderskap och relationer i en familj där fäderna bleknar bort. Om tystnad, villkorslös kärlek och rädslan för att förlora dem vi älskar. 

Välskriven roman

Naturen är ständigt närvarande. Den är gåtfull och trösterik, precis som människor kan vara. Det är en välskriven och suggestiv roman som jag varmt vill rekommendera.  

Fler tips

 1. Ovanjorden

  Av: Berglund, Mikael Tipsat av: Anna Sahlén

  En roman om längtan efter tillhörighet och plats i det stora, obetydliga livet.

 2. Kärlekens Antarktis

  Av: Stridsberg, Sara Tipsat av: Anna Sahlén

  En vackert skriven roman med poetiska bilder av smärtsamma scenarion och utsatthetens konsekvenser.

 3. Rich Boy

  Av: Ringskog Ferrada-Noli, Caroline Tipsat av: Anna Sahlén

  En roman som sträcker sig över tre generationer. Om nedärvd brist på kärlek som blir förödande för kvinnor i en värld som premierar män.