Barcelona

Är du intresserad av ett Barcelona bortom de trendiga barerna, designbutikerna och Sagrada familia? Då är det här boken för dig.

Av: Hughes, Robert
Språk: Svenska
Publiceringsår: 1996
Låna

Jag gillar att vara påläst när jag besöker ett nytt ställe. Jag läser guideböcker och reseskildringar innan jag åker och kanske även en roman som utspelar sig på platsen. Ortens och landets historia vore det förstås också bra att orientera sig om, men den har märkligt svårt att fastna i mitt huvud. Jag läser, men får liksom inget sammanhang i det.

Engagerar även svårflirtade

Men så var det inte när jag läste Barcelona. Robert Hughes var författare och konstkritiker (han gick bort den 6 augusti i år, 2012), inte historiker. Hela boken utgår från staden som fysisk plats och hur den växt fram. Hur "arkitektur och stadsplanering formas av politik", som han själv skriver i förordet.

Skildringen är hela tiden förankrad i den fysiska staden, i byggnadena, gatorna och kvarteren. Det är aldrig en slump att ett hus ser ut som det gör och är placerat där det är. Hughes visar till exempel hur Antoni Gaudís fantastiska, fantasifulla byggnader inte alls var ett utslag av fria fantasier, utan fast förankrade i stadens historia.

Modernista

Tyngdpunkten ligger på senare hälften av 1800-talet och 1900-talets första årtionden, den arkitekturhistoriska epok som vi kallar jugend. Här kallas den modernista, och sätter i väldigt hög grad sin prägel på dagens Barcelona. Men för att förstå varför arkitekturen här utvecklades som den gjorde, på sitt eget sätt som varken är spanskt eller nordeuropeiskt, behöver man sätta sig in i även de tidigare århundradenas händelser.

Boken är tjock, men låt dig inte avskräckas! Den är mycker välskriven och genomgående intressant. Ta dig tid, sätt dig i en skön fåtölj och upplev hur denna fascinerande stad växte fram.

I Barcelona

Skrivet av: Annika Winning

Barcelona toppar listorna över populäraste weekendresmål år efter år. Lite tjatigt kan tyckas, men fullt förståeligt. Barcelona är en stad att återvända till.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Winning den 2 september 2012