Barbro Hörberg

En biografi som tecknar ett inkännande porträtt av en svensk folkkär artist som bröt ny mark under sin alltför korta karriär.

Journalisten Alexandra Sundqvist har utgått från Barbro Hörbergs efterlämnade brev, anteckningar, klippböcker och låtskisser när hon skrivit Barbro Hörberg – med ögon känsliga för grönt. Utöver mediekällor är det privata materialet kompletterat med intervjuer med personer i Barbros närhet. 

Ger utrymme år kvinnors vardag

Vi får följa Barbro Hörbergs väg från barndomshemmet i Göteborg, ut i världen och in på den svenska musik- och underhållningsscenen. Barbro Hörberg föddes 1932 i en familj präglad av borgerliga ideal. När hon lämnar sitt föräldrahem, först för Paris och senare för Stockholm, sjuder efterkrigstidens kulturliv.

Barbro Hörbergs vistelse i Paris som 17-åring väcker liv i hennes strävan att bli någon som uttrycker sig i text och musik. Boken tar oss med på resan som gör henne till en folkkär kulturpersonlighet som låter kvinnors vardag ta plats i svenska låttexter och förnyar barnkulturen. 

Intressant läsning

Boken är indelad i åtta tematiska kapitel som fördjupar olika delar av Barbro Hörbergs liv. Sammantaget ger den inblick i förutsättningarna för att vara en skapande kvinna under 1900-talets mitt, och skildrar också viktiga relationer i hennes liv. Relationen till hennes mamma, maken Jan Stenvinkel och inte minst hennes relation till sig själv i både ljusa och mörka stunder. 

Alexandra Sundqvist har skrivit en varsam biografi som är intressant läsning om musik, svenskt 1900-tal, skapande och identitet. Precis som Barbro Hörberg skapar hon något större och mer allmängiltigt av den mänskliga tillvaron och vardagen. 

  1. Jag vill ju vara fri

    Tips Av: Persson, Annika Tipsat av: Anna Sahlén

    Ett porträtt av Lena Nyman, teatergeniet som förtjusade både omgivning och publik.

  2. Alexandra Sundqvist skrev biografin som hon saknade

    Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

    Barbro Hörberg var en svensk artist, textförfattare och kulturpersonlighet, ständigt på väg framåt i sitt konstnärskap fram till sin tidiga död 1976. Nu har hon fått sin första biografi, skriven av Alexandra Sundqvist som drevs av nyfikenhet och en känsla av angelägenhet under projektet.

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 25 augusti 2017