Bara molnen flyttar stjärnorna

Maria är elva år och hennes lillebror Sudden blev nio. Det är den värsta sommaren i Marias liv, en sommar som börjar med Suddens begravning.

Ännu värre är det för mamma. Hon kan inte ens stiga ur sängen, eller svara när Maria pratar med henne. Pappa gör så gott han kan, men Maria känner ändå att hon är bortglömd.
 
För att mamma ska få vila får Maria tillbringa sommaren hos mormor och morfar. Här lär hon känna grannpojken Jakob. För honom berättar hon att lillebror Sudden är en skicklig simmare. Han är inte med henne, för han måste vara hemma och träna. Inför Jakob, och i Marias fantasi, lever Sudden fortfarande, och livet återvänder för henne också.
 
Lögnen håller förstås inte för evigt. När Jakob förstår hur det egentligen ligger till, rasar Marias tillvaro igen. Men Jakob visar sig vara en ovanligt modig, ärlig och stark vän, som bestämmer sig för att inte ge upp förrän han lyckats hjälpa henne och hennes familj.
 
Det här är en gripande berättelse, sorglig men full av hopp. En fin läsupplevelse för alla människor över kanske tio år. 
 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sara Johansson den 16 april 2008