Bara ha roligt

En het bok om kärlek och förhållanden när de är som tråkigast. Allt skrivet på det mest underhållande och roliga sätt.

Södervärns vattentorn i Malmö kallas också för Kuken, ett geografiskt riktmärke för Lydia och hennes kompisar. Tornet är förstås också i sin egenskap av fallossymbol, en symbol för patriarkal maktordning. Bara ha roligt är feministisk på ett naturligt och till synes omedvetet sätt.

Det "perfekta" förhållandet

När den stora kärleken inte dyker upp försöker Lydia istället iscensätta sin längtan och det perfekta förhållandet. Det gör hon främst genom att anpassa sig till sin nya pojkvän Johannes, och tålmodigt tänka att hon blir nog kär i honom sedan, även om hon upplever att de har noll kemi. Lydia älskar när folk kan se hur han håller i henne när de är ute och går: "När Johannes krokar min arm blir jag osynlig – och det är underbart."

Johannes är en kille som är lätt att känna igen. Han låtsas också både passion och kärlek, utifrån de normativa ramar han känner till. Han är den som har rätt och som sätter upp regler för deras förhållande, på ett självklart manligt sätt. Ofta går Lydia med på vad Johannes vill, bara för att inte riskera att han blir arg eller sur.

Förhållandet bygger på lögner och på anpassning till hur de tror att ett förhållande ska vara. De leker passionerad sex som mer känns som rutinerad tristess, då vare sig kåtheten eller kärleken infinner sig. Lydia tänker: "Jag försöker hitta kopplingen mellan njutningskänslor och hans kuk inne i mig. Det gör inte ont eller så, det är uppenbarligen skönt, den känslan kan jag faktiskt lokalisera – men jag njuter inte."

Skratt och igenkänning

Bara ha roligt är en helt underbar dissektion av det hetero- och tvåsamhetsnormativa förhållandet. Men boken är ändå så allmänmänsklig att alla kan läsa den, och säkert känna igen sig, med samma njutning. Jag läste den med stor igenkänning och många skratt. Ibland är det lite småäckligt och ofta pinsamt dråpligt precis som livet kan vara.

Språket är lättflytande och roligt, med träffsäkra dialoger, tankar och sms-meddelanden.

Det är befriande att läsa en så rolig och underhållande bok om ett så tradigt och säkert inte ovanligt kärleksförhållande. 

Läs också

 1. Finna sig

  Undertitel: roman
  Av: Lidbeck, Agnes
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Christer Edeholt den 18 maj 2018