Bara David

David blir familjehemsplacerad i Idas familj. Jättejobbigt, tycker Ida. En flera år äldre kille, som knappt säger något. Och mamma och pappa som inte märker hur han är. Åh, kan han inte bara flytta!

Mamma och pappa bestämmer att de ska bli familjehem. Elvaåriga Ida försöker föreställa sig hur det ska bli, men det är svårt. Hon som inte ens har syskon.

Inte som Ida trott

Ida tänker att det blir någon yngre, helst en tjej. Istället kommer en trulig och tillknäppt femtonårig kille.

David är tystlåten. Pratar helst inte med Ida, men dricker te med mamma och pappa på kvällarna. De tycks inte märka att han smygröker och alltid kommer för sent till allt.

Att förstå någon

Det är inte lätt för Ida. Hon vill inte att David ska bo hos dem.

Kompisen Celine är desto mer intresserad. En eftermiddag när de är ensamma hemma hos Ida, smyger tjejerna in på Davids rum. De rotar i hans skrivbok och andra grejer. Ett paket cigaretter blir för frestande och tjejerna bestämmer sig för att testa.

Det här är en riktig familjerelationsrysare. Bara David är en bok om sympati och en berättelse att känna igen sig i. Fint om att stå för det en gjort, och att inte döma andra.

Läs också

  1. Balladen om en bruten näsa

    Av: Svingen, Arne Tipsat av: Annika Edlund

    Bart och mamma bor i en sunkig etta. Hon vill att han ska boxas för att bli tuff. Själv älskar han operasång. I skolan är han luft för de flesta utom Ada. Hon hälsar på hemma till och med, men kan dessvärre inte hålla tyst om hur Bart har det. Snart vet alla.

  2. Jan Svensson

    Av: Lindbäck, Johanna Tipsat av: Andrea Ejelöv

    Det är rätt jobbigt att vara nyinflyttad och komma till en helt ny klass. Bra att grannen Nicki är schysst för det mesta. Men vad är hon håller hemligt?

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 14 april 2021