Badskumt

Skrubba hårbottnen med ämnen som är förbjudna för båtrengöring eller bada barnen i frätande bubbel? Sånt hör till vår vardag, skriver Katarina Johansson.

Av: Johansson, Katarina
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2011
Låna

Undertiteln till Badskumt av Katarina Johansson sammanfattar innehållet i boken ganska bra: "gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg". På samma sätt som Mats-Eric Nilsson började lusläsa innehållsförteckningen till olika matvaror blev journalisten Katarina Johansson nyfiken på vad badrumsskåpet egentligen innehåller.

Allergiframkallande och hormonstörande ämnen

Det hon hittade var inga trevliga saker. Allergiframkallande och hormonstörande ämnen finns i snart sagt varenda vanlig deodorant, hudkräm och schampoflaska.

Vi vill ju så gärna lukta gott och se fina ut, och de flesta tror nog att kemikalierna i vår vardag är väl kartlagda och reglerade. Så enkelt är det inte, hävdas det i Badskumt. Att tillverka hygienprodukter utan syntetiska ämnen blir dyrt för tillverkarna, och nog förförs vi som handlar ofta av härliga parfymdofter trots att oparfymerat nästan alltid är det bästa valet för både människa och miljö.

Katarina Johansson avslöjar många fällor som det är lätt att gå i för den som handlar skönhetsprodukter. Blommor, blad och naturliga oljor i produktnamn och på förpackningar lockar oss att handla trots att de kan utgöra mindre än en procent av innehållet.

Handfasta tips

Den som läser Badskumt och vill bespara både sig själv och vattendragen ett giftbad får en massa enkla, handfasta tips för varje kapitel i boken. Katarina Johansson tipsar både om alternativa produkter att köpa som är mildare och snällare, eller för den som vill gå ett steg längre: egna basprodukter att röra ihop där alla ingredienserna finns hemma i skafferiet.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Den hemlige kocken

Av: Nilsson, Mats-Eric Tipsat av: Astrid Wolff Feychting

Vad döljer sig egentligen bakom livsmedelsreklamens budskap om ”hemlagat”, ”äkta” eller ”hälsosamt”?

Förgiftad

Av: Smith, Rick Tipsat av: Astrid Wolff Feychting

Slow death by rubber duck är den mycket talande engelska originaltiteln på denna bok.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 24 augusti 2011