Babybokprat ger läslust

Babybokprat är ett sätt att lära småbarn att umgås lustfyllt med boken tillsammans med sina föräldrar. - Det är en enorm kick! Man får direkt respons, men det går inte att ha kontroll, säger Annette Kohkoinen. Som tur är är det en tacksam målgrupp.

Bebis + bok = glädje
Litteraturpedagogen Annette Kohkoinen, som är projektledare för olika läsfrämjande projekt, försöker utveckla och testa olika metoder. Ofta med lite udda kombinationer. Babybokprat är en av dessa.

Hon har skrivit boken Bebis + bok = glädje. Det är en inspirations- och metodbok där författaren delar med sig av sina erfarenheter kring att läsa för barn som ännu inte börjat krypa.

Nyfikenhet och läslust

Målet med babybokprat är att väcka barnens nyfikenhet för boken. Väcka läslust och visa föräldrar att deras barn tycker om att någon läser för dem. Men också att locka föräldrar till biblioteket och fortsätta ta dit sina barn.

Biblioteken erbjuder en lugn stund där barn och föräldrar kan bekanta sig med biblioteket. Samtidigt får föräldrarna boktips och alla får en social samvaro. Innan passen får barnen tillfälle att kommunicera med varandra.

Böcker ska vara spännande

Annette Kohkoinen försöker så snabbt som möjligt lära sig barnens namn så att de känner sig välkomna. Och håller gärna till på barnavdelningen i myllret av böcker. 

- Böcker ska vara något spännande och biblioteket en bra plats, så att barnen kan komma tillbaka och känna igen sig.

För att få relation till barnen och föräldrarna ser hon gärna att de kommer fyra-fem gånger. Det blir en grupp som träffas och lär känna varandra.

- Det är bättre för barnens utveckling. Efter tre gånger kanske de förstår vad som händer. Jag ser att de växer och tycker det är kul.

Det krävs planering

Babybokprat är en genomtänkt verksamhet. Varje träff börjar och avslutas med samma bok. Babybokprataren läser också ur någon ny bok och någon från förra gången så att barnen känner igen sig. 

- Det krävs alltid planering, även om den ofta spricker. Barnen skriker eller kryper iväg om det är något de inte gillar.

Från tre månader är synen jämförbar med en vuxen förutom när det gäller avstånd. Barnen är mest intresserade av böcker med starka färger. Skarpa kontrastrika bilder och svartvitt.

Engagerar föräldrarna

Annette brukar engagera föräldrarna genom att låta dem härma djur och andra ljud. Babybokprat fungerar även med föräldrar som har ett annat språk. Eftersom barnen är de viktiga gör det inget om föräldrarna inte kan svenska.

Det är meningen att bokpratet ska bli en del i familjers vanor. Annette Kohkoinen tycker att babybokprat är något alla småbarnsföräldrar kan göra hemma.

- Det gäller bara att våga. Det viktiga är att avdramatisera och att var och en gör på sitt sätt för att ha kul med boken.

Text: David Rydenfalk, Minabibliotek.se

Babybokprat erbjuds på flera bibliotek i Umeåregionen.

 

 1. Bebis + bok = glädje

  Undertitel: [det underbara i att läsa högt för de allra minsta]
  Av: Kohkoinen, Annette
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Pedagogisk metodik
  Finns som: Bok

Babysimboken

Av: Rosengren, Ludmilla Tipsat av: Maria Nordenback

Vill du läsa den kompletta handboken i babysim och har du dessutom medicinska frågor du funderar över är detta din bok. Författaren är läkare och grundare av Svenska Babysimförbundet.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: David Rydenfalk den 12 februari 2008