Babel

Bristande kommunikation och kulturkrockar är det gemensamma temat för de fyra parallella historier som utspelas i den här filmen. Efterhand visar det sig att de också har andra kopplingar till varandra.

Språk: Flerspråkigt verk Svenska Norska Danska Finska
Publiceringsår: 2007
Låna
Det börjar olycksbådande. Två marockanska pojkar får ett gammalt gevär av sin far. Det ska bara användas för att skrämma iväg schakaler som hotar familjens fårhjord. Men pojkarna börjar leka med vapnet och tävlar om vem som är skickligast på att skjuta. En av dem träffar en buss fylld av turister.
 
Brad Pitt och Cate Blanchett spelar två av busspassagerarna. De tvingas genomlida sitt livs svåraste stund i en liten by långt från civilisationen.
 
På andra sidan jordklotet arbetar en mexikansk kvinna som hembiträde och barnflicka åt en amerikansk familj. När hennes egen son ska gifta sig hemma i Mexiko får hon inte ledigt, utan måste ta med sig barnen dit. Till en början är det en trevlig utflykt.
 
Den fjärde historien utspelar sig i Japan, där en dövstum flicka gör allt för att försöka passa in i en värld som inte är anpassad för henne.
 
Flera av personerna hamnar i svåra kriser på grund av brister i kommunikationen med andra människor. Filmens fyra berättelser är ganska enkla, men de är fängslande och har ett tänkvärt budskap som antagligen är avsett att kopplas till dagens världspolitiska situation.

Motståndaren

Tipsat av: Randi Ström

Filmen bygger på boken Doktor Romand : en sann berättelse av Emmanuel Carrère.