B-laget

B-laget: rapport från ett utanförskap är en drabbande och skarpsynt reportagebok om dagens fattigdom.

Av: Carlsson Andersson, Freddot
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2022
Låna

Författaren, skribenten och mångsysslaren Freddot Carlsson Andersson är 49 år och kan inte försörja sig. Han flyttar mellan andrahandslägenheter, saknar fast jobb och lever på existensminimum. Samtidigt får han sin andra NPF-diagnos. Hur hamnade han här?

B-laget: rapport från ett utanförskap är en personlig reportagebok som skildrar dagens fattigdom. Den som samhället inte längre ser som ett gemensamt, socialt problem utan som ett individuellt misslyckande.

Värst är skammen

Boken skildrar också hur det är att leva med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – i det här fallet ADD och autism – i en samtid vars honnörsord är flexibilitet och stresstålighet.

Boken är kort, välskriven och drabbande. Freddot Carlsson Andersson skriver:

"Om jag skulle utvärdera de senaste tio åren så är det värsta inte avsaknaden av pengar, egentligen – hur jobbigt det än kan vara. Det som sätter de djupaste spåren är skammen. Känslan av att inte räknas. Känslan av att ditt människovärde kan tas ifrån dig."

Drabbar många

Han konstaterar att det han behöver inte är skuldbeläggning, självhjälpsböcker eller myndigheter som bollar honom mellan sig utan att se hans styrkor och behov. "Jag behöver ett fast jobb. En långsiktig försörjning. En annan identitet än den överåldriga praktikanten", skriver Freddot Carlsson Andersson.

Som författaren också påpekar är han långt från ensam. Oavsett igenkänningsgrad är det en mycket läsvärd bok!

Fler tips

  1. Fattigfällan

    Av: Zweigbergk, Charlotta von Tipsat av: Tommy Bildström

    En stark bok om hur det är att vara fattig i Sverige idag.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Karin Råghall den 22 april 2022