Börja med höns

Alla som drömmer om äta färska ägg från sin egen lilla hönsflock har massor av inspiration att hämta hos Anette Sievers.

Ägg från fritt pickande hönor som själva kan plocka för sig av naturens delikatesser är bland det bästa vi kan äta. Det är stor skillnad mellan näringsinnehållet i ägg från hönor som lever i moderna hönserier och ägg som lagts av hönor som letar gräs, grus och insekter i naturen. Den som tycker om att umgås med djur men inte är sugen på att ta långa hundpromenader kanske borde fundera på att skaffa hem ett gäng höns!

Inspiration och handfasta tips

Anette Sievers bok Börja med höns håller precis vad titeln lovar. Det är en nybörjarbok som inspirerande men sakligt berättar om allt vad du behöver och bör tänka på när du skaffar dig kacklande kompisar. En bra länklista i slutet av boken ger också mycket mervärde för den som vill ta kontakt med hönsavelsföreningar eller hitta en ritning till ett eget hönshus.

Vi som själva umgåtts mycket med höns kan le litegrann åt att alla bilder i boken är så vackra och mysiga. Vinterhalvåret utgör den tråkiga delen av att vara hönsägare, och att dra på sig ladugårdskläderna för en tur ut till det immiga hönshuset vid klockan halv sju varje vintermorgon är helt enkelt ingen situation som gör sig bra i bild.

Även den som redan äger höns kan ha nytta av Börja med höns. Den ger nyttiga tankeställare om hönsens behov av stimulans och aktiviteter, att det är sociala och nyfikna djur man har hand om. De handfasta tipsen om hur hönsen kan få det roligt även i sin vinterbostad hoppas jag många tar till sig.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 3 februari 2011