Böcker i biblioteksmiljö
Biblioteket kan vara en spännande och inspirerande plats. Många författare låter sina böcker, eller scener i dem, utspela sig på biblioteket. Här är några exempel.
I Among others av Jo Walton flyr den 15-åriga Mori till biblioteket, när livet på internatskolan står henne upp i halsen. Alan Bennett skriver i sin Drottningen vänder blad om en brittisk regent som blir besatt av böcker när hon av misstag kliver in i en bokbuss. Fallet med de försvunna böckerna av Ian Sansom handlar om hur Israel Armstrong försöker återställa tusentals stulna böcker till biblioteket han nyligen har fått anställning på.
Dödsfall och parallella världar
I Haruki Murakamis Kafka på stranden är det ännu en 15-åring som hamnar på ett bibliotek, men den här unge mannen startar ett förhållande med bibliotekarien. Liket i biblioteket handlar om exakt vad titeln antyder, den här gången ett hemmabibliotek där Agatha Christies mordgåta börjar.
Umberto Eco berättar i Rosens namn om ett kloster där munkar dör och klostrets stängda bibliotek verkar ha något att göra med dödsfallen. Parallellvärldar, magi och opålitliga fysiklagar hör till Irene och Kais vardag i The invisible library av Genevieve Cogman.
Övernaturligt i novellform
Bland noveller hittar vi "Biblioteket i Babel" av Jorge Luis Borges, där författaren liknar universum vid ett bibliotek. H.P. Lovecraft berättar i "The shadow out of time" om en utomjordisk biblioteksstad med information från massor av ställen i universum. Den finns bland annat att läsa i Stora Necronomicon. Stephen Kings Mardrömmar innehåller novellen "Bibliotekspolisen", där en sadistisk bibliotekarie efter att tag visar sig vara något ännu värre.
Bokserier om bibliotekarier
Bland återkommande litterära bibliotekarier finns orangutangen som sköter universitetsbiblioteket i ett flertal av Terry Pratchetts romaner om Skivvärlden. The Cheshire cat är bibliotekarie i Jasper Ffordes böcker om Thursday Next, eller Torsdag Nesta som hon heter på svenska. I deckarserien Library lovers av Jenn McKinlay är huvudpersonen Lindsey Norris bibliotekarie.
För den som gillar andra typer av bokcentriska böcker för vuxna kan vi tipsa om Boktjuven av Markus Zusak, The diamond age av Neal Stephenson och Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón.
Bland böcker för de yngre finns till exempel Biblioteksmysteriet av Martin Widmark, Legenden om potatishäxan av Eoin Colfer, Matilda av Roald Dahl och Nidstången av Åsa Larsson.
Sammanställd av personal på Umeå stadsbibliotek
Text: Anna Östman, Minabibliotek.se
”Tidsfördriv”? sa drottningen. "Böcker handlar inte om att fördriva tiden. De handlar om andra liv. Andra världar."
Ett verkligt läsäventyr för fantasyläsare som vill vidga sina gränser, men också för den som inte gillar fantasy. Ett makabert fynd i ett bibliotek skakar en sömnig engelsk landsort. Det börjar inte bra för bröderna Viggo och Alrik i den nya staden. Bråk och fönsterkross, och ett våldsamt städjobb i ett underjordiskt bibliotek. Vad är det frågan om? Det här är en förtvivlat bra bok. När jag läst den sista raden är mina kinder randiga av tårar och bröstet hopsnört av sorg. Sorg över den ynkliga människan, den fega och lättledda människan. Men jag gråter även för den goda, kärleksfulla och generösa människan.
Har man läst Da Vinci-koden och älskar den så kommer man att avguda denna bok. Att svara på svåra referensfrågor är det mest spännande i tillvaron för bibliotekarien Lindsey Norris. Det vill säga, ända tills ett mord sker i hennes nya hemstad.
Among others
Drottningen vänder blad
Fallet med de försvunna böckerna
Kafka på stranden
Liket i biblioteket
Rosens namn
What would Dewey do?
Stora Necronomicon
Mardrömmar
Biblioteket i Babel
Boktjuven
The diamond age
Vindens skugga
Books can be deceiving
The colour of magic
Library wars
The invisible library
Var är Jane Eyre?
Lost in a good book
Biblioteksmysteriet
Legenden om potatishäxan
Matilda
Nidstången
Hyssj!
Fallet med de försvunna böckerna
The Library at Mount Char
Drottningen vänder blad
Av:
Bennett, Alan
Tipsat av:
Maud Sandström
Kafka på stranden
Av:
Murakami, Haruki
Tipsat av:
Staffan Olofsson
The Body in the Library
Av:
Christie, Agatha
Tipsat av:
Anna Sahlén
Nidstången
Av:
Larsson, Åsa
Tipsat av:
Åsa Zetterström
Boktjuven
Av:
Zusak, Markus
Tipsat av:
Elenor Lindberg
Vindens skugga
Av:
Ruiz Zafón, Carlos
Tipsat av:
Birgitta Berggren
Books can be deceiving
Av:
McKinlay, Jenn
Tipsat av:
Aina Gustavsson
Litteratur i universitetsmiljö
Skrivet av: Anna SahlénBland elevhem, föreläsningssalar och rader av biblioteksböcker utspelar sig många berättelser. Universitetsmiljön har inspirerat till flera läsvärda romaner. Här är några:
Skönlitteratur och medicin
Skrivet av: Örjan WesstbergLäsning kan ge nya perspektiv till sjukvårdspersonal. På Uppsala universitet ges kvällskursen Skönlitteratur och medicin – ett sätt att överbrygga gapet mellan naturvetenskapliga och humanistiska ämnen.
Romaner som blivit serier
Skrivet av: Anna ÖstmanVi har sammanställt en lista på litteratur som först skapades som text och senare har tolkats som serier. Här kan du bland annat hitta Jane Austen, Emily Brontë, Jens Lapidus och Mikael Niemi.