Böcker i biblioteksmiljö

Biblioteket kan vara en spännande och inspirerande plats. Många författare låter sina böcker, eller scener i dem, utspela sig på biblioteket. Här är några exempel.

Omslaget till Drottningen vänder blad av Alan Bennett
Biblioteket är ett omtyckt ställe av många, inte minst författare. Här hittar du en samling romaner, noveller, och serier där bibliotek har en betydande roll.

I Among others av Jo Walton flyr den 15-åriga Mori till biblioteket, när livet på internatskolan står henne upp i halsen. Alan Bennett skriver i sin Drottningen vänder blad om en brittisk regent som blir besatt av böcker när hon av misstag kliver in i en bokbuss. Fallet med de försvunna böckerna av Ian Sansom handlar om hur Israel Armstrong försöker återställa tusentals stulna böcker till biblioteket han nyligen har fått anställning på.

Dödsfall och parallella världar

I Haruki Murakamis Kafka på stranden är det ännu en 15-åring som hamnar på ett bibliotek, men den här unge mannen startar ett förhållande med bibliotekarien. Liket i biblioteket handlar om exakt vad titeln antyder, den här gången ett hemmabibliotek där Agatha Christies mordgåta börjar. 

Umberto Eco berättar i Rosens namn om ett kloster där munkar dör och klostrets stängda bibliotek verkar ha något att göra med dödsfallen. Parallellvärldar, magi och opålitliga fysiklagar hör till Irene och Kais vardag i The invisible library av Genevieve Cogman.

Övernaturligt i novellform

Bland noveller hittar vi "Biblioteket i Babel" av Jorge Luis Borges, där författaren liknar universum vid ett bibliotek. H.P. Lovecraft berättar i "The shadow out of time" om en utomjordisk biblioteksstad med information från massor av ställen i universum. Den finns bland annat att läsa i Stora Necronomicon. Stephen Kings Mardrömmar innehåller novellen "Bibliotekspolisen", där en sadistisk bibliotekarie efter att tag visar sig vara något ännu värre.

Omslaget till Library wars del 1 av Kiiro Yumi
I mangaserien Library wars av Kiiro Yumi måste böcker och bibliotek skyddas från bokhatande makthavare. Serien What would Dewey do? av Bill Barnes är en tryckt version av webbserien Unshelved som utspelar sig på ett bibliotek.

Bokserier om bibliotekarier

Bland återkommande litterära bibliotekarier finns orangutangen som sköter universitetsbiblioteket i ett flertal av Terry Pratchetts romaner om Skivvärlden. The Cheshire cat är bibliotekarie i Jasper Ffordes böcker om Thursday Next, eller Torsdag Nesta som hon heter på svenska. I deckarserien Library lovers av Jenn McKinlay är huvudpersonen Lindsey Norris bibliotekarie. 

För den som gillar andra typer av bokcentriska böcker för vuxna kan vi tipsa om Boktjuven av Markus Zusak, The diamond age av Neal Stephenson och Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón.

Bland böcker för de yngre finns till exempel Biblioteksmysteriet av Martin Widmark, Legenden om potatishäxan av Eoin Colfer, Matilda av Roald Dahl och Nidstången av Åsa Larsson.

Sammanställd av personal på Umeå stadsbibliotek
Text: Anna Östman, Minabibliotek.se

 1. Drottningen vänder blad

  Av: Bennett, Alan Tipsat av: Maud Sandström

  ”Tidsfördriv”? sa drottningen. "Böcker handlar inte om att fördriva tiden. De handlar om andra liv. Andra världar."

 2. Kafka på stranden

  Av: Murakami, Haruki Tipsat av: Staffan Olofsson

  Ett verkligt läsäventyr för fantasyläsare som vill vidga sina gränser, men också för den som inte gillar fantasy.

 3. The Body in the Library

  Av: Christie, Agatha Tipsat av: Anna Sahlén

  Ett makabert fynd i ett bibliotek skakar en sömnig engelsk landsort.

 4. Nidstången

  Av: Larsson, Åsa Tipsat av: Åsa Zetterström

  Det börjar inte bra för bröderna Viggo och Alrik i den nya staden. Bråk och fönsterkross, och ett våldsamt städjobb i ett underjordiskt bibliotek. Vad är det frågan om?

 5. Boktjuven

  Av: Zusak, Markus Tipsat av: Elenor Lindberg

  Det här är en förtvivlat bra bok. När jag läst den sista raden är mina kinder randiga av tårar och bröstet hopsnört av sorg. Sorg över den ynkliga människan, den fega och lättledda människan. Men jag gråter även för den goda, kärleksfulla och generösa människan.

 6. Vindens skugga

  Av: Ruiz Zafón, Carlos Tipsat av: Birgitta Berggren

  Har man läst Da Vinci-koden och älskar den så kommer man att avguda denna bok.

 7. Books can be deceiving

  Av: McKinlay, Jenn Tipsat av: Aina Gustavsson

  Att svara på svåra referensfrågor är det mest spännande i tillvaron för bibliotekarien Lindsey Norris. Det vill säga, ända tills ett mord sker i hennes nya hemstad.

Litteratur i universitetsmiljö

Skrivet av: Anna Sahlén

Bland elevhem, föreläsningssalar och rader av biblioteksböcker utspelar sig många berättelser. Universitetsmiljön har inspirerat till flera läsvärda romaner. Här är några:

Romaner som blivit serier

Skrivet av: Anna Östman

Vi har sammanställt en lista på litteratur som först skapades som text och senare har tolkats som serier. Här kan du bland annat hitta böcker av Octavia Butler, Margaret Atwood, Jane Austen och flera andra klassiker.

Målgrupp:

Ämnesord

Skrivet av: Anonym den 26 november 2015