Available dark

Cass Neary får i uppdrag att titta på några gamla obskyra fotografier och dras snabbt in i en dödlig subkultur.

Nyss hemkommen till sin lägenhet på Manhattan får Cass Neary ett meddelande från Norge. En man som heter Anton Bredahl vill ha hennes hjälp. Han ber henne att kolla på några fotografier.

Nordiskt mörker

Genom dolda länkar kommer hon in på "den mörka webben", till sidor dit bara inbjudna och initierade kan komma. Hon får se fantastisk fotokonst men med minst sagt tvivelaktiga motiv. Anton Bredahl erbjuder henne 6 000 euro om hon åker till Helsingsfors och tittar på några bilder åt honom.

Cass Neary som inte har något emot att passera under radarn för en tid och som dessutom får chansen att träffa en finsk fotograf med kultstatus tackar ja.

Dagen efter sätter sig Cass på ett plan till Finland och dras snabbt in i en subkulturell skuggvärld, befolkad av personer som varit tongivande inom den skandinaviska black metal-rörelsen och där råa hedniska traditioner varit ett påtagligt inslag.

Uppfriskande huvudperson

Det är spännande och välskrivet och Cass Neary är en oemotståndlig antihjälte. En fotograf med ett enastående öga för både synliga och osynliga detaljer som oglorifierat varvar tabletter med sprit och droger.

För den läsare som gäspar av tanken på medelålders manliga kriminalare som gillar opera är Cass Neary ett utmärkt motgift. Hon personifierar 1970-talets punkscen, har järnkoll på musik och är stentuff.

Available dark är andra boken med Cass Neary. I april 2016 kommer den tredje boken på engelska, och den första boken Generation loss ges ut på svenska senare i år.

Generation loss

Av: Hand, Elizabeth Tipsat av: Anna Sahlén

Den desillusionerade Cass Neary beger sig till Maine för att intervjua en gammal förebild och möter både sitt eget mörker och andras.