Autumn

Intressant romanbygge som ger perspektiv på tid och tankar som går igen.

Av: Smith, Ali
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2016
Låna

Storbritannien har just folkomröstat sig ut ur EU. På ett äldreboende ligger den 101-årige Daniel Gluck och vaknar inte. Hans vän Elizabeth sitter ibland vid hans sida.

Varm vänskap

Hon och hennes mamma flyttade in i Daniels hus när Elizabeth var liten. Och trots sju decenniers ålderskillnad utvecklade Elisabeth och Daniel en varm relation. Han lärde henne på många sätt att se och tänka.

Intryck och tankegångar från deras diskussioner kommer tillbaka till Elisabeth långt senare i hennes liv. Även om hon har tappat kontakten med sin gamla vän är han fortfarande mycket betydelsefull för henne. 

Tidens strömningar

På samma sätt gör sig viktigt personer påminda för Daniel, där han befinner sig i ett drömlikt och associativt tillstånd. Kanske är det samma personer som fortsätter att resonera i Elisabeths liv. Autumn ger på olika sätt uttryck för hur tiden rör sig in och ut och runt oss. 

Samhället sluter sig. Det har hänt förr. Det mesta går i cykler, inte minst i naturen. Vi glöms bort. Vi återupptäcks. Det finns något både dystert och hoppfullt över den här poetiska boken som på svenska har titeln Höst

Fler tips

  1. Vinter

    Av: Smith, Ali Tipsat av: Magnus Kronlund

    Fin och berörande fortsättning på författarens årstidssvit som började med Höst.

  2. The sense of an ending

    Av: Barnes, Julian Tipsat av: Anna Sahlén

    En relationsroman om livet som summan av våra flyktiga minnen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 16 december 2019